Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okusi Hercegovinu
  • 09.08.2017. 12:00

Otvoren centar sira u blizini Starog mosta

Cilj projekta "Cheese Centar" je promocija BiH sireva sa posebnim naglaskom na hercegovačke sireve.

Foto: Facebook/Okusi Hercegovinu
  • 837
  • 123
  • 0

U Mostaru, u blizini Starog mosta otvoren je Hercegovina Cheese Centar. Ovu aktivnost realizuje Udruženje "Okusi Hercegovinu" uz finansijsku podršku USAID/Sweden FARMA II projekta.

Cilj ovoga projekta je promocija BiH sireva sa posebnim naglaskom na hercegovačke sireve, što će omogućiti lakši pristup brojnim turistima da se na jednom mjestu upoznaju sa hercegovačkim sirevima, degustiraju, kupe i upoznaju se sa proizvodnjom. Projektom će se osigurati povećanje konkurentnosti proizvođača sira iz Hercegovine, a i šire.

Očekivani rezultati projekta

Centar za promociju sira iz Hercegovine će se uspostaviti u Mostaru čime će se omogućiti domaćim i stranim kupcima da probaju i kupe sireve iz BiH što će povećati prodaju posebnih tradicionalnih sireva.

Sirevi iz BiH će postati prepoznatljivi među tur-operatorima koji rade u BiH nakon promotivne kampanje koju će udruženje organizirati i podjele informativnih i obrazovnih brošura.

Očekuje se da će najmanje 30 proizvođača sira i 50 studenata završiti obuku u ovom centru tokom perioda od tri godine, a slijedom toga će najmanje 20 novih proizvođača započeti proizvodnju visokokvalitetnih sireva te tako obezbjediti prihode za svoje porodice.

Plaća za tri osobe

Sredstvima USAID/Sweden FARMA II projekta finansirano je unutrašnje uređenje prostora, nabavka inventara, mjesto za izlaganje sira sa rashladnim sistemom, LED televizor, priprema, prevod i štampanje brošura o sirevima iz BiH, kao i brendiranje i obilježavanje prostora i drugih publikacija.

Udruženje Okusi Hercegovinu će finansirati plaće tri osobe koje će raditi na provođenju i praćenju projekta, organizaciju 100 promotivnih degustacija sira, nabavku antikviteta koji će biti izloženi u muzeju sira kao i PDV za svoj dio troškova.

Foto: Facebook/Okusi Hercegovinu


Tagovi

Centar sira Okusi Hercegovinu Proizvodnja sira Farma II


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]