Analizu su prošle jabuke, kupus, poriluk, salata, breskve, jagode, paradajz, raž, vino, kravlje mlijeko i svinjska mast. Kod kojih je zabilježeno najniže prekoračenje maksimalne razine ostataka pesticida, a kod kojih najveće?
Evropljani i dalje jedu hranu koja je u velikoj mjeri bez ostataka pesticida ili ih sadrži unutar zakonskih granica. Pokazali su to najnoviji rezultati monitoringa. Naime, kako se navodi u Izvješću EFSA-e (Evropske agencije za sigurnost hrane) za 2016. godinu, u više od 96 % uzoraka hrane analizirane na ostatke pesticida rezultati analiza bili su u zakonski dopuštenim granicama, a u oko 51% uzoraka nije bilo mjerljivih ostataka pesticida.
"Kao i prethodnih godina, ovo Izvješće potvrđuje visoku razinu usklađenosti hrane na EU tržištu. Zemlje članice kontroliraju svake godine na tisuće prehrambenih proizvoda kako bi se provjerilo poštuju li se zakonske granice. Evropskim građanima dužni smo osigurati ne samo da evropski lanac hrane bude najstroži i najkontroliraniji u svijetu, nego i da se kontinuirano poboljšava", rekao je Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane, prenosi Hrvatska agencija za hranu (HAH).
Paralelno s objavom ovogodišnjeg izvješća, EFSA je razvila i jednostavnu infografiku koja korisnicima omogućava pretraživanje glavnih rezultata izvješća prema dva kriterija, zemlji podrijetla i analiziranoj hrani.
Glavni rezultati za 2016. godinu:
U okviru godišnjeg izvješća, EFSA je analizirala i rezultate EU-koordiniranog kontrolnog programa, prema kojem zemlje članice iz “košarice” analiziraju uzorke iste hrane i na iste pesticide. U 2016. godini analizirale su se jabuke, kupus, poriluk, salata, breskve, jagode, paradajz, raž, vino, kravlje mlijeko i svinjska mast.
Najniže prekoračenje maksimalne razine ostataka pesticida utvrđeno je u raži (0,7%), zatim za kupusu (1,1%) i jagodama (1,8%), a najveće za jabuke (2,7%) i paradajz (2,6%).
EFSA je također provela akutnu (kratkotrajnu) i kroničnu (dugotrajnu) procjenu rizika, temeljenu na rezultatima EUCP programa. U oba slučaja, zaključeno je kako je rizik za zdravlje ljudi nizak.
Tagovi
Autorica