Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina jaja
  • 18.11.2022. 15:00

Ograničili kupovinu jaja na dvije kutije, Britanci brinu i šta će jesti za Božić

U Velikoj Britaniji zbog ptičje gripe imaju sve manji broj nesilica. Pod upitnikom je i snabdijevanje mesom peradi za božićne blagdane

Foto: Bigstock/ Fatality
  • 113
  • 60
  • 0

Pojedini supermarketi u Velikoj Britaniji odlučili su ograničiti kupovinu jaja nakon što je snabdijevanje ovom namirnicom ugrozila ptičja gripa. Naime, ta je zemlja suočena s najvećim izbijanjem ptičje gripe ikada, a bolest je brzo eskalirala na komercijalnim farmama. Osim što utječe na snabdijevanje jajima, mnogi se boje da bi moglo doći do nestašice puretine i piletine koja se uobičajeno jede za Božić, piše Reuters

Zbog ovakve situacije, u trećoj najvećoj trgovini mješovitom robom, Asda, a nakon Tesca i Sainsburyja, ograničili su kupovinu na dvije kutije po kupcu. 

Pojedini trgovački centri uveli su privremena ograničenja kako bi osigurali da jaja budu dostupna svima. U Sainsburyju su se okrenuli uvozu iz Italije. 

Na ponudu utječe i rat u Ukrajini. "Poljoprivrednici u osnovi gube novac jer se cijena koja se plaća u supermarketu ne prenosi natrag niz snabdijevni lanac do farmera", rekao je glasnogovornik Britanskog udruženja proizvođača jaja iz slobodnog uzgoja (BFREPA) te dodao da zbog svega mnogi gube prihode te si ne mogu priuštiti proizvodnju. Otkrio je da je ove sezone u industrija izgubila 743.350 nesilica.

Glavna britanska veterinarka, Christine Middlemiss, ipak umanjuje prijetnju ptičje gripe na blagdanski stol. Naime, u toj se zemlji zakolje oko milijardu peradi godišnje, a zbog izbijanja te bolesti uginulo je ili eutanizirano 2,3 ​​miliona ptica što ipak nije tako veliki broj u odnosu na ukupnu godišnju proizvodnju. 


Tagovi

Ptičja gripa Nestašica jaja Nestašica mesa Ograničena kupovina Blagdanski stol


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕