• Prirodni proizvodi
  • 14.02.2020. 07:30
  • Holandija

Od lokalnih farmera otkupljuju oštećeno voće i pretvaraju ga u prirodni zaslađivač

Holandska firma plodove voća i povrća koji nemaju tržišnu vrijednost, ali i njihove ostatke pretvara u prirodne zaslađivače, emulgatore i konzervanse bez dodataka hemikalija.

Foto: Pixabay/tomekwalecki 
  • 104
  • 24
  • 0

Postojeće zamjene za šećer, vještački zaslađivači poput sukraloze i aspartama ljudski organizam ne može apsorbovati. Također ih u potpunosti ne uklanjaju ni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, a to znači da završavaju u rijekama, oceanima i morima, što može naštetiti vodenom biljnom i životinjskom svijetu. 

Pretjerana konzumacija šećera od trske i od šećerne repe, uzrokuje zdravstvene probleme, a prerada ovih sirovina također uništava okoliš jer zahtijeva intenzivno korištenje vode i uzrokuje eroziju tla te zagađenje. Stevia je pak prirodni zaslađivač dobijen od biljke Stevia rebaudiana, no ona ima gorak ukus pa firme koje proizvode pića, često miješaju steviju s drugim vještačkim zaslađivačima.

Oštećeno voće od lokalnih farmera 

Jedna je holandska kompanija pronašla alternativu postojećim vještačkim zaslađivačima, čija je proizvodnja održiva i primjer je kružne ekonomije. Fooditive ostatke voća i one plodove koji nemaju tržišnu vrijednost pretvaraju u zaslađivač bez dodataka štetnih hemikalija, piše fastcompany

Ovo preduzeće koje je osnovao Moayad Abushokhedim, od lokalnih farmera otkupljuje jabuke i kruške treće klase, sa oštećenjima i mrljama, a koje se ne bi prodale u supermarketima. Postupkom fermentacije ih ekstrahuje u prirodnu fruktozu. Krajnji rezultat je zaslađivač bez kalorija i bilo kojih drugih šećera ili njihovih nadomjestaka.

Osim prirodnih zaslađivača izrađuju i prirodne konzervanse na bazi mrkve za umake, čorbe i pekarske proizvode. Također prave i emulgatore od kore banane ili krompira.

Kružna ekonomija je jedan od glavnih ciljeva  

Ova firma sarađuje i sa holandskom kompanijom Rotterdam Circulair koja se fokusirala na ponovnu upotrebu i recikliranje otpada, a cilj joj je uspostaviti kružnu privredu u gradu Rotterdamu do 2030. godine.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

"Naši proizvodi pružaju mogućnost da proizvođači hrane i pića mogu istaknuti oznaku prirodnog porijekla, kako bi potrošači znali što se nalazi u njihovoj hrani", izjavio je Gij Gieles, glasnogovornik Fooditive-a.

Firma Fooditive je registrovana i u Švedskoj, a Gieles kaže kako se nada da će se proširiti i u ostale nordijske zemlje, zatim Jordan odakle dolazi i osnivač Abushokhedim te u Veliku Britaniju. Za širenje u SAD potrebno je premostiti njihove propise o hrani. 


Tagovi

Konzervansi Emulgatori Fooditive Holandija Zaslađivači Kružna ekonomija Oštećeno voće


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Farma II Projekat razvoja mljekrastva u BiH. Biras svaku rijec, kad u publici te slusa prof. dr. Dar... Pročitaj cijelu bilješku »