• Prirodni proizvodi
  • 14.02.2020. 07:30
  • Holandija

Od lokalnih farmera otkupljuju oštećeno voće i pretvaraju ga u prirodni zaslađivač

Holandska firma plodove voća i povrća koji nemaju tržišnu vrijednost, ali i njihove ostatke pretvara u prirodne zaslađivače, emulgatore i konzervanse bez dodataka hemikalija.

Foto: Pixabay/tomekwalecki 
  • 173
  • 28
  • 0

Postojeće zamjene za šećer, vještački zaslađivači poput sukraloze i aspartama ljudski organizam ne može apsorbovati. Također ih u potpunosti ne uklanjaju ni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, a to znači da završavaju u rijekama, oceanima i morima, što može naštetiti vodenom biljnom i životinjskom svijetu. 

Pretjerana konzumacija šećera od trske i od šećerne repe, uzrokuje zdravstvene probleme, a prerada ovih sirovina također uništava okoliš jer zahtijeva intenzivno korištenje vode i uzrokuje eroziju tla te zagađenje. Stevia je pak prirodni zaslađivač dobijen od biljke Stevia rebaudiana, no ona ima gorak ukus pa firme koje proizvode pića, često miješaju steviju s drugim vještačkim zaslađivačima.

Oštećeno voće od lokalnih farmera 

Jedna je holandska kompanija pronašla alternativu postojećim vještačkim zaslađivačima, čija je proizvodnja održiva i primjer je kružne ekonomije. Fooditive ostatke voća i one plodove koji nemaju tržišnu vrijednost pretvaraju u zaslađivač bez dodataka štetnih hemikalija, piše fastcompany

Ovo preduzeće koje je osnovao Moayad Abushokhedim, od lokalnih farmera otkupljuje jabuke i kruške treće klase, sa oštećenjima i mrljama, a koje se ne bi prodale u supermarketima. Postupkom fermentacije ih ekstrahuje u prirodnu fruktozu. Krajnji rezultat je zaslađivač bez kalorija i bilo kojih drugih šećera ili njihovih nadomjestaka.

Osim prirodnih zaslađivača izrađuju i prirodne konzervanse na bazi mrkve za umake, čorbe i pekarske proizvode. Također prave i emulgatore od kore banane ili krompira.

Kružna ekonomija je jedan od glavnih ciljeva  

Ova firma sarađuje i sa holandskom kompanijom Rotterdam Circulair koja se fokusirala na ponovnu upotrebu i recikliranje otpada, a cilj joj je uspostaviti kružnu privredu u gradu Rotterdamu do 2030. godine.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

"Naši proizvodi pružaju mogućnost da proizvođači hrane i pića mogu istaknuti oznaku prirodnog porijekla, kako bi potrošači znali što se nalazi u njihovoj hrani", izjavio je Gij Gieles, glasnogovornik Fooditive-a.

Firma Fooditive je registrovana i u Švedskoj, a Gieles kaže kako se nada da će se proširiti i u ostale nordijske zemlje, zatim Jordan odakle dolazi i osnivač Abushokhedim te u Veliku Britaniju. Za širenje u SAD potrebno je premostiti njihove propise o hrani. 


Tagovi

Konzervansi Emulgatori Fooditive Holandija Zaslađivači Kružna ekonomija Oštećeno voće


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.