Pretraga tekstova
Holandska firma plodove voća i povrća koji nemaju tržišnu vrijednost, ali i njihove ostatke pretvara u prirodne zaslađivače, emulgatore i konzervanse bez dodataka hemikalija.
Postojeće zamjene za šećer, vještački zaslađivači poput sukraloze i aspartama ljudski organizam ne može apsorbovati. Također ih u potpunosti ne uklanjaju ni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, a to znači da završavaju u rijekama, oceanima i morima, što može naštetiti vodenom biljnom i životinjskom svijetu.
Pretjerana konzumacija šećera od trske i od šećerne repe, uzrokuje zdravstvene probleme, a prerada ovih sirovina također uništava okoliš jer zahtijeva intenzivno korištenje vode i uzrokuje eroziju tla te zagađenje. Stevia je pak prirodni zaslađivač dobijen od biljke Stevia rebaudiana, no ona ima gorak ukus pa firme koje proizvode pića, često miješaju steviju s drugim vještačkim zaslađivačima.
Jedna je holandska kompanija pronašla alternativu postojećim vještačkim zaslađivačima, čija je proizvodnja održiva i primjer je kružne ekonomije. Fooditive ostatke voća i one plodove koji nemaju tržišnu vrijednost pretvaraju u zaslađivač bez dodataka štetnih hemikalija, piše fastcompany.
Ovo preduzeće koje je osnovao Moayad Abushokhedim, od lokalnih farmera otkupljuje jabuke i kruške treće klase, sa oštećenjima i mrljama, a koje se ne bi prodale u supermarketima. Postupkom fermentacije ih ekstrahuje u prirodnu fruktozu. Krajnji rezultat je zaslađivač bez kalorija i bilo kojih drugih šećera ili njihovih nadomjestaka.
Osim prirodnih zaslađivača izrađuju i prirodne konzervanse na bazi mrkve za umake, čorbe i pekarske proizvode. Također prave i emulgatore od kore banane ili krompira.
Ova firma sarađuje i sa holandskom kompanijom Rotterdam Circulair koja se fokusirala na ponovnu upotrebu i recikliranje otpada, a cilj joj je uspostaviti kružnu privredu u gradu Rotterdamu do 2030. godine.
Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom
"Naši proizvodi pružaju mogućnost da proizvođači hrane i pića mogu istaknuti oznaku prirodnog porijekla, kako bi potrošači znali što se nalazi u njihovoj hrani", izjavio je Gij Gieles, glasnogovornik Fooditive-a.
Firma Fooditive je registrovana i u Švedskoj, a Gieles kaže kako se nada da će se proširiti i u ostale nordijske zemlje, zatim Jordan odakle dolazi i osnivač Abushokhedim te u Veliku Britaniju. Za širenje u SAD potrebno je premostiti njihove propise o hrani.
Tagovi
Konzervansi Emulgatori Fooditive Holandija Zaslađivači Kružna ekonomija Oštećeno voće
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.