Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 29.09.2021. 10:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Šušnjari

Od iduće godine prva organska rakija od krušaka ide za Njemačku

Proizvođači organske hrane među kojima je najviše bilo uzgajivača povrća, rasada i sakupljača ljekovitog bilja, raspitivali su se o tome kako je Ilija u svom voćnjaku vršio zaštitu od bolesti i štetočina.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.148
  • 349
  • 0

Delegacija koju su činili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i proizvođači organske hrane, učesnici prvog Organik festa, posjetili su domaćinstvo Ilije Mijatovića, iz Šušnjara kod Banjaluke.

Ilija je, od 2021., u certifikaciji za proizvodnju i preradu organski uzgojenih krušaka, breskvi i šljiva i ove godine od nadležne ustanove dobio je certifikat o drugoj godini konverzije.

"Ako sve bude u redu i certifikaciona kuća ustanovi da je papirologija kompletna, u narednoj godini nadam se dobijanju dokumenta da će moja rakija od krušaka, sorte Viljamovka, biti prva registrovana organska rakija u Republici Srpskoj", rekao je za Agroklub ovaj voćar.

Inače, ove godine koja je bila izuzetno teška za uzgajivače krušaka, on je uspio da ostvari prinos od nešto više od tri tone pomenutog voća dok je rod šljiva potpuno podbacio zbog mraza i dužeg perioda nakon cvjetanja praćenog kišom i nižim temperaturama.

U Njemačkoj prepoznali kvalitet naše rakije

Ostatak plodova nadomjestio je kupovinom od organskih voćara. Samljeveno je i ukomljeno oko šest tona, a ubrzo će da krene i pečenje rakije. Ilija se nada da će dobiti više od 600 litara jer je sezona, u drugom dijelu vegetacije, bila povoljnija u smislu većeg broja sunčanih sati što bi trebalo da poveća sadržaj šećera u plodovima, a time i više litara rakije.

"Već dvije godine izvozim rakiju od krušaka u Njemačku. Moj sin živi tamo i svaki put treba mi više rakije za naše gastarbajtere jer su je prepoznali, da je odličnog kvaliteta", ističe naš sagovornik. Dodao je da njemačka inspekcija ne dozvoljava prelaz preko granice pića koja imaju u sebi vještačkog šećera. "Godišnje izvezem barem dva kontingenta od 600 flaša. Ako dobijem certifikat onda će i cijena da bude veća. Flaša od 0,7 litara tamo košta 15 evra, a sa kruškom u flaši - 20 evra", pojašnjava.

Rakija sa kruškom u flaši 

Proizvođači organske hrane među kojima je najviše bilo uzgajivača povrća, rasada i sakupljača ljekovitog bilja, raspitivali su se o tome kako je Ilija u svom voćnjaku vršio zaštitu od bolesti i štetočina i na koji način je riješio sistem orošavanja jer će borba protiv mraza u narednom periodu predstavljati ključnu mjeru za održavanje visokih prinosa. Naročito interesantna bila je flaša sa kruškom koja se stavlja kroz grlić flaše odmah poslije cvjetanja voćaka.

Među prisutnim bio je i Goran Bursać, pomoćnik ministra u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom koju resor ima sa Ilijom Mijatovićem i najavio da će se savjetodavna podrška ovom proizvođaču nastaviti i u narednom periodu.


Fotoprilog


Tagovi

Ilija Mijatović Organska rakija Organska proizvodnja Certifikacija Goran Bursać Uzgoj krušaka Mraz Orošavanje Proizvodnja rakije


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.