Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agencija za sigurnost hrane
  • 29.10.2016. 18:00

Novim pravilima do sigurnije i zdravije hrane

BiH je, vezano uz hranu, preuzela odredbe EU. Koja nova tri propisa stupaju na snagu?

Foto: Pixabay/CarolinaP
  • 165
  • 8
  • 0

Tri propisa o hrani koje je, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, objavljena su u "Službenom glasniku BiH".

Riječ je o Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama određenih kontaminanata u hrani, Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o tržišnim standardima za maslinovo ulje.

Kako navode iz Agencije za sigurnost hrane, Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani usklađuju se, između ostalog, maksimalno dozvoljene količine kadmija, olova i anorganskog arsena u hrani, tropanskih alkaloida u određenoj hrani na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, te policikličkih aromatskih ugljikovodika u vlaknima kakaa, čipsu od banane, dodacima prehrani, sušenom začinskom bilju i sušenim začinima. Kroz ovaj propis ukupno se preuzima devet Uredbi EU.

Usklađivanje s EU odredbama

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu propisuju se izmjene i dopune mikrobioloških kriterija koje mora zadovoljavati hrana, kao i metodologija koju moraju primjenjivati laboratorije pri mikrobiološkom ispitivanju uzoraka hrane. Ovim propisom u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine preuzete su tri Uredbe EU kojima su propisani mikrobiološki kriteriji za klice i pravila uzorkovanja za trupove peradi i svježe meso peradi, histamin u proizvodima ribarstva i salmonelu u trupovima svinja.

Pravilnikom o o izmjenama i dopunama pravilnika o tržišnim standardima za maslinovo ulje usklađuju se tržišni standardi maslinovog ulja od ploda i komine maslina, jer je došlo do izmjene standarda maslinovog ulja koja se stavljaju na tržište radi prodaje krajnjem potrošaču u zemljama okruženja i Evropskoj uniji. U cilju zaštite interesa potrošača prilagođene su granične vrijednosti parametara tržišnih standarda radi ispravne kategorizacije maslinovog ulja u skladu sa novim standardima koje propisuje EU.

Foto: Pixabay/CarolinaP


Tagovi

Agencija za sigurnost hrane Propisi Uredbe EU Hrana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.