Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Statistički podaci
  • 20.12.2022. 16:30

Novi pad proizvodnje mlijeka u BiH - objavljeni podaci za oktobar

Istraživanje obuhvata sva preduzeća/mljekare koje se bave prikupljanjem i preradom kravljeg mlijeka i proizvodnjom mliječnih proizvoda.

Foto: Depositphotos/vision.si
  • 281
  • 58
  • 0

U oktobru ove godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u Bosni i Hercegovini bila je manja za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec lani. Smanjena je i proizvodnja mlijeka za piće i to za 4,4 posto, kao i maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 3,6 procenata.

Tako je prikupljeno 21.584 tona mlijeka, odnosno proizvedeno nešto manje od 11 hiljada tona onog za piće, 1.926 tona vrhnja, više od četiri hiljade tona fermentiranih mliječnih proizvoda, te 757 t kravljeg sira. 

Kako je u svom izvještaju objavila Državna agencija za statistiku, povećana je proizvodnja vrhnja za 8,3 posto, kao i kravljeg sira kojeg je za četiri posto više proizvedeno u desetom mjesecu ove, nego u oktobru 2021. godine.

Prikupljeno kravlje mlijeko i proizvedeni mliječni proizvodi, oktobar 2022 (Izvor: AZSBiH)

Podaci o prikupljenom kravljem mlijeku i mliječnim proizvodima dobiveni su agregiranjem podataka na osnovu uporedivih mjesečnih statističkih istraživanja koja provode entitetske statistike i Distrikt Brčko. Istraživanje se provodi izvještajnom metodom i obuhvata sva preduzeća/mljekare koje se bave prikupljanjem i preradom kravljeg mlijeka i proizvodnjom mliječnih proizvoda.


Tagovi

Prikupljeno mlijeko Proizvodnja mlijeka Mlijeko za piće Smanjena proizvodnja mlijeka Kravlji sir Statistika


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.