Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez na meso
  • 14.01.2020. 18:00

Njemačka želi uvesti poseban porez na meso

Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da Nijemci godišnje potroše oko 23,4 milijarde eura na meso, a spadaju u najveće potrošače svinjetine među zemljama Evropske unije.

Foto: Pixabay/FERMOSERGIO
  • 429
  • 33
  • 0

Meso je relativno jeftina namirnica za potrošače u Njemačkoj, no to bi se ubrzo moglo promjeniti ako se prihvati zahtjev za uvođenjem posebnog poreza. Naime, zbog velikog utjecaja mesne industrije na klimu i zagađanje okoliša, brojni političari od ljeta vode rasprave o povećanju poreza na tu namirnicu.  

Poseban porez bi pomogao u očuvanju okoliša

U Berlinu u petak počinje Međunarodni sajam prehrane i poljoprivrede Green Week, a ministrica poljoprivrede Donje Saksonije, Barbara Otte-Kinast odlučila je tom prilikom ponovo pokrenuti ovo pitanje te čak predložila uvođenje posebnog poreza na ovu namirnicu radi stvaranja većih prihoda i očuvanja dobrobiti životinja, navodi Euroactiv

Tamošnji su političari zajedno sa Zelenima predložili povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) za meso, na standardnu stopu od 19%. Trenutno se meso oporezuje po sniženoj stopi od 7% kao i većina namirnica.

Promjena bi koristila samo državi, a stočarima ne bi nikako pomogla

Brojni kritičari tvrde da bi povećanje cijena za nekoliko centi teško moglo imati neki veliki učinak u smanjenju konzumacije mesa, a da bi s druge strane imalo velike štete za stočare. No, ipak postoje način na koji bi se to moglo riješiti, a kao jedno od rješenja je ponudio Albert Stegemann, iz Kršćanske demokratske unije kancelarke Angele Merkel:  "Dodatni porezni prihodi trebaju se upotrijebiti za podršku stočarima što će im pomoći u restrukturiranju.“   

I Njemačko udruženje farmera se izjasnilo oko teme: "Dobrobit životinja i zaštita klime ne služe ako njemački poljoprivrednici nastave sami ulagati u više standarde uzgoja, a istovremeno je na tržištu meso nižih cijena iz drugih zemalja EU-a ."

Nijedna država članica Evropske unije nije uvela dodatni porez na meso

Kako piše Euroactiv, Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da Nijemci godišnje potroše oko 23,4 milijarde eura na meso, a spadaju u najveće potrošače svinjetine među zemljama Evropske unije (EU).

Tko su najveći svjetski izvoznici svinjetine?

U EU, stope PDV-a ovise o svakoj državi članici. Trenutno nijedna zemlja EU ne nameće porez na meso, iako Švedska i Danska godinama raspravljaju o toj temi.

Za 2020. njemačko ministarstvo poljoprivrede najavilo je "Strategiju budućnosti stočarstva", čiji bi rezultati trebali biti predstavljeni u februaru.


Tagovi

Porez na meso Njemačka Zaštita okoliša Političari PDV


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.