Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja piva
  • 07.08.2018. 18:30

Njemačka i dalje lider EU u proizvodnji piva!

Dvije trećine piva s alkoholom dolazi iz šest zemalja članica EU, a Njemačka je vodeći proizvođač s 20% ukupne proizvodnje - 8,1 milijardi litara.

Foto: Pixabay/rawpixel
  • 560
  • 34
  • 0

Proizvodnja piva je u 2017. godini u Evropskoj uniji iznosila više od 41 milijardu litara! To je za 2,5 milijardi više nego godinu dana prije. Prevedeno u iznos po glavi stanovnika, to bi bilo 81 litra. Osim alkoholnog piva, Evropa proizvodi i ono sa manje od 0,5% alkohola ili potpuno bez alkohola - 900 miliona litara (2%).

Njemačkoj pripada 20% ukupne proizvodnje piva u EU

Dvije trećine piva sa alkoholom dolazi iz šest zemalja članica, a Njemačka je vodeći proizvođač sa 20% ukupne proizvodnje - 8,1 milijardi litara, navodi Eurostat. Dakle, jedno od pet piva dolazi iz ove zemlje. Slijede je Ujedinjeno Kraljevstvo (5,6 milijardi litara, 14%), Poljska (4 milijardi litara, 10%), Nizozemska (3,9 milijardi litara, 9%), Španjolska (3,6 milijardi litara, 9%) i Belgija (2,4 milijardi litara, 6%).

 

Pivo
 Jedno od pet piva dolazi iz Njemačke

Nizozemska najveći izvoznik piva

Najveći izvoznik je Nizozemska, koja je prošle godine plasirala na druga tržišta 1,9 milijardi litara piva. Slijede je Belgija, Njemačka (obje 1,6 milijardi litara), Francuska (0,7 milijardi litara) i Ujedinjeno Kraljevstvo (0,6 milijardi litara). Pivo se najviše izvozi u SAD, Kinu, Kanadu, Koreju, Rusiju, Švicarsku, Australiju i Tajvan.

Kada se radi o zemljama koje nisu u EU, njihovo pivo je popularno u ovoj zajednici. Među njima je i pivo iz Srbije, koje se nalazi na drugom mjestu kada je riječ o uvozu, sa 48 miliona litara ili 12% udjela. Ispred njih je Meksiko, sa 211 miliona litara (52%), a slijede ih pivo iz SAD-a (39 miliona litara, 10%), Bjelorusije (23 miliona litara, 6%), Kine (16 miliona litara, 4%), Ukrajine (11 miliona litara, 3%), Rusije (10 miliona litara, 3%) i sa Tajlanda (9 miliona litara, 2%).


Izvori

EC Europa


Tagovi

Pivo Uvoz piva Izvoz piva Evropska unija Proizvodnja piva Njemačka


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.