• Samostansko pivo
  • 20.10.2019. 14:30

Njemačka franjevka više od 50 godina proizvodi samostansko pivo

Pomaže joj i njezina susestra Regelind (83) koja je 40 godina provela kao misionarka u Južnoj Africi. Tu je i radnik Mladen Marjanović koji je prije 25 godina došao kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

Foto: YouTube/PrintScreen/Kloster Mallersdorf
  • 284
  • 24
  • 0

Walburga Engelhard rođena je 1949. godine, sa 13 godina je došla u internat, sa 17 završila školu, a sa 18 počela započela naukovanje za proizvodnju piva i slada. Nakon dvije godine položila je ispit, a onda sedam godina radila u pivnici u Saarlandu. 

Sa svojih 22 godine upisala se kao novakinja u Red siromašnih sestara franjevki Svete obitejli u Mallersdorfu te ondje dobila ime Doris. No, sa proizvodnjom piva nije stala. 

Sedmično ova njemačka franjevka proizvde 38 hektolitara piva i ponosna je na svoj posao, piše nedjelja.ba

Ponedjeljkom joj radni dan počinje već u 3.30 sati. Toga dana se priprema pivo čija gajba na tržištu košta 14 eura. Sedmično proizvede oko 60 gajbi. 

U junu 2014. dobila je odličje i priznanje Donje Bavarske. U proizvodnji piva pomaže joj i njezina susestra Regelind (83) koja je 40 godina provela kao misionarka u Južnoj Africi. Tu je i radnik Mladen Marjanović koji je prije 25 godina došao kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. 

Treba napomenuti da u cijelom samostanskom kompleksu u Mallersdorfu radi 260 djelatnika. Sestra Doris jedina je redovnica u Njemačkoj, a i najvjerojatnije i u svijetu, koja proizvodi pivo.

Kako izgleda njezin dan, pogledajte u videu: 


Tagovi

Samostansko pivo Doris Engelhard Proizvodnja Časna sestra


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Park prirode Tajan, vodopad Kamenica,
Jezero Mašica 700mnv.
ko ne voli prirodu nije mi jasan !?