Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO i OECD
  • 03.07.2015. 13:00

Niže cijene hrane u idućih 10 godina

Prema procjenama UN-ove agencije za poljoprivredu FAO i OECD-a, očekuje se da će se realne cijene svih poljoprivrednih proizvoda u idućih deset godina postupno smanjivati jer će proizvodnja rasti snažnije od potražnje.

Foto: depositphotos.com
  • 62
  • 2
  • 0

Prema prognozama UN-ove agencije za poljoprivredu FAO i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj OECD, očekuje se da će se realne cijene svih poljoprivrednih proizvoda u idućih deset godina postupno smanjivati jer će proizvodnja rasti snažnije od potražnje.

Kako prenosi seebizz.eu, proizvodnja u Africi će rasti nešto sporije, dok će povećana poljoprivredna proizvodnja u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi do 2024. godine biti isključivo rezultat većih prinosa. U Južnoj Americi na povećanje proizvodnje utjecat će i veće poljoprivredne površine. Slabiji oporavak svjetskog gospodarstva svakako će utjecati na prigušenje potražnje u razdoblju od 2015. do 2024., a utjecaj će svakako imati i približavanje zasićenju po stanovniku u brojnim gospodarstvima.

Postupni pad cijena do 2024. godine

Zbog navedenih uvjeta, OECD i FAO prognoziraju postupni pad cijena poljoprivrednih proizvoda do 2024. godine, izdvajajući među utezima i niže cijene nafte, s obzirom na smanjenene troškove energije i gnojiva, ali i manji poticaj za proizvodnju biogoriva iz kultura koje se koriste za proizvodnju hrane. Na srednji rok cijene bi trebale crpiti podršku iz sporog povećanja troškova proizvodnje i stabilne potražnje.

Snažna potražnja za sojom bit će značajan pokretač povećane proizvodnje uljarica pa će ta mahunarka biti važan faktor i za profitabilnost cijele pripadajuće skupine poljoprivrednih kultura.

Veća potražnja za šećerom u zemljama u razvoju trebala bi poduprijeti oporavak cijena te namirnice i potkanuti ulaganja, procjenjuje se u izvješću.

Proizvodnja mesa trebala bi reagirati na poboljšane marže, pri čemu će niže cijene stočne hrane ponovo omogućiti veću profitabilnost u tom sektoru, nakon snažnih oscilacija stočne hrane u proteklih deset godina.

Proizvodnja ribe trebala bi do 2024. poskočiti gotovo 20 posto, pri čemu bi akvakultura u 2023. trebala nadmašiti ribarenje.

Trgovina poljoprivrednim proizvodima rast će sporije

Općenito će trgovina poljoprivrednim proizvodima u razdoblju od 2015. do 2024. rasti sporije nego u prethodnih 10 godina dok će njezin udio u globalnoj proizvodnji i potrošnji ostati nepromijenjen, procjenjuju FAO i OECD. Pritom bi se trebao nastaviti proces koncentracije izvoza na relativno malenu skupinu zemalja dok bi se uvoz paralelno trebao raspršivati na sve veći broj zemalja, procjenjuju dvije organizacije.

Upozorava se i na sve izraženiju ulogu relativno malog broja zemalja u opskrbi svjetskih tržišta ključnom robom mogla bi pojačati tržišne rizike, uključujući one povezane s prirodnim katastrofama odnosno s upotrebnom mjera koje narušavaju trgovinu

Ujedno se očekuju i velike promjene u potražnji u skupini zemalja u razvoju i njezin snažan rast, s obzirom na rast broja stanovnika, dohotka po stanovniku i urbanizacije.

Rizik novih skokova cijena ne može se isključiti

"Prognoza za svjetsku poljoprivredu mirnija je no što je bila proteklih godina ali nema razloga za zadovoljstvo jer ne možemo isključiti rizik novih skokova cijena u idućim godinama", konstatirao je prilikom predstavljanja prognoza glavni tajnik OECD-a Angel Gurria.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Izvori

seebiz.eu


Tagovi

Cijene hrane Povećanje proizvodnje uljaricaPotražnja za sojom Poljoprivredne površine FAO OECD Niže cijene nafte Proizvodnja mesa Potražnja za šećerom Trgovina poljoprivrednim proizvodima Angel Gurria

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !