Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patvorenje meda
  • 22.02.2023. 12:00

Nema više "Made in EU"? Od marta novi sistem označavanja meda

Načini patvorenja meda su sve sofisticiraniji, izmjene EU direktive trebaju uvesti i nove metode testiranja, upozorava zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

Foto: Depositphotos/tutye
  • 116
  • 78
  • 0

Novi sistem označavanja meda bit će predstavljen u martu, međutim, zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan upozorila je Evropsku komisiju kako sama izmjena oznaka neće biti dovoljna da zaštiti evropske pčelare i potrošače od onog patvorenog i nekvalitetnog.

"Nove oznake na pakiranju će sadržavati popis svih zemalja iz kojih je došao, no borit ću se da to bude prema razmjeru udjela, od najvećeg do najmanjeg. U suprotnom će opet biti prostora za muljažu", upozorila je Borzan.

Hrvatska evroparlamentarka je u dopisu Komisiju također upozorila kako se izmjene EU direktive o medu trebaju iskoristiti da se dopune pravila o inspekcijskom nadzoru i analizama, jer prevaranti koriste sve sofisticiranije metode patvorenja i uspješno nalaze načine da zaobiđu kontrole.

Već godinama ova evroparlamentarka upozorava na patvorenje meda (Foto: Ured Biljane Borzan)

Med bez peludi i previsoke temperature

"Novom direktivom treba zabraniti takozvani 'ultrafiltrirani med', u kojem praktički nema peludi", navodi ona. Kako kaže, trebalo bi obuhvatiti i proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stepeni te kineski koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem, jer se time uništava njegov okus i blagotvorna svojstva.

Besplatan štand za bh. kompanije na sajmu meda i hurmi u Dohi

"Nadalje, EU se pri Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju ISO mora suprotstaviti lobiranju Kine da se olabavi definicija pojma 'med', jer bi se time otvorio put još većem uvozu proizvoda loše kvalitete", dodala je rekavši da će to biti njeni prioriteti tokom rada na novoj direktivi.

Potrošači svjesni?

"Proljetos sam napravila veliko istraživanje javnog mnijenja u kojem sam pitala građane što misle s kojim ih se proizvodima najviše vara. Proizvod kojeg je odabralo najviše njih je med", kazala je. Dodala je da nakon toga idu meso, eko hrana i maslinovo ulje, što također uvelike odgovara izvještaju inspekcije.

"To govori da građane možeš pokušati zavarati, no prevariti ne. Dok god sam u Evropskom parlamentu, borit ću se protiv tih lovaca u mutnom", poručila je Borzan


Tagovi

Patvorenje Med Biljana Broznan Evropski parlament Hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.