Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena industrija u 2016.
  • 30.07.2017. 17:00

Neiskorišteni kapaciteti prehrambene industrije

Smanjenje iskorištenosti kapaciteta zabilježeno je kod prerade mlijeka sa 56 posto u 2015, a najniža iskorištenost kapaciteta je u proizvodnji vina i iznosi 12,75 posto.

Foto: zlikovec/bigstockphoto.com
  • 491
  • 20
  • 0

Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2016. godini, s pregledom uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda, piše akta.ba.

Kako je zaključeno, Vlada će osigurati budžetska sredstva za podršku poljoprivredi i prehrambenoj industriji u skladu sa Srednjoročnom strategijom razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH za period 2015.-2019. godina, te će, u svojstvu Skupštine Razvojne banke FBiH, osigurati jednostavniji pristup kreditima za poljoprivrednike i prerađivače u prehrambenoj industriji.

Nizak stepen iskorištenosti kapaciteta

U informaciji je navedeno da su kapaciteti privrednih društava koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda u FBiH u 2016. godini bili gotovo na istom nivou kao i prethodnih godina. Bez obzira na povećanje proizvodnje u 2016. u odnosu na 2015. godinu, te neznatno povećanu iskorištenost raspoloživih kapaciteta u pojedinim granama prehrambene industrije, stepen iskorištenosti domaćih kapaciteta i dalje je nizak. U svim granama prehrambene industrije on je ispod 50 posto, osim u preradi voća i povrća gdje je iskorištenost kapaciteta 77 posto.

Najniža iskorištenost kapaciteta je u proizvodnji vina i iznosi 12,75 posto, dok je u 2015. godini bila 15,6 posto.

U pojedinim granama prehrambene industrije je došlo do povećanja iskorištenosti kapaciteta, pa je tako u mlinskoj industriji sa 36,8 posto u 2015. povećana na 41,54 posto u 2016. godini, u preradi mesa sa 33 posto na 37 posto, preradi voća i povrća sa 62 posto na 77 posto, proizvodnji piva sa 27 posto na 29 posto, proizvodnji prirodne mineralne i izvorske vode sa 15 posto na 17 posto.

Pad iskorištenosti kapaciteta i u preradi mlijeka

Smanjenje iskorištenosti kapaciteta zabilježeno je kod prerade mlijeka sa 56 posto u 2015. na 43,87 posto u 2016. godini, u proizvodnji bezalkoholnih pića sa 53 posto na 47 posto. I proizvodnja cigareta iz godine u godinu bilježi stalni pad iskorištenosti kapaciteta, pa je sa 32 posto u 2015. pala na 25 posto u 2016. godini. Kod proizvodnje vafla i keksa iskorištenost kapaciteta je ostala na istom nivou kao u prethodnoj godini.

Foto: zlikovec/bigstockphoto.com


Tagovi

Prehrambena industrija FBiH Mlinska industrija Kapaciteti Prerada mlijeka Cigarete


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]