Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugljično neutralan
  • 10.04.2023. 15:00

Ne postoji "ugljično neutralna" hrana - upozorava BEUC

Kupci ne razumiju šta etikete znače, ali svejedno kupuju takve proizvode jer su nastali pod posebni uvjetima

Foto: Depositphotos/packshot
  • 91
  • 10
  • 0

Evropska organizacija za zaštitu potrošača BEUC pozvala je nadležna tijela Evropske unije da zabrani korištenje tvrdnji poput "ugljično neutralan" na svim proizvodima, uključujući hranu i piće. Smatraju da ove, kako navode, lažne poruke raširene u prehrambenom sektoru i da zbunjuju potrošače.

"Carbon neutral", "carbon dioxide neutral", "carbon certified" samo su neke od oznaka koje je čak 10 potrošačkih organizacija iz EU prijavilo kao problematične, jer kupci ne razumiju što one znače, ali ipak biraju proizvode koji ih nose jer su proizvedeni pod posebnim uvjetima. Ističu da se takve etikete mogu vidjeti na svim prerađevinama, od svinjetine do banana

Postojeća regulativa dopušta intervenciju tek nakon što je potrošačima nanesena šteta. BEUC smatra da je ovo prilika za reakciju jer se kupci dovode u zabludu. Stoga su pozvali na potpunu zabranu takvih tvrdnji o neutralnosti ugljika jer nisu naučno utemeljene te da će proizvodnja sve hrane i pića uvijek zahtijevati emisije ugljika. 

"Ne postoji 'ugljično neutralna' banana ili plastična boca za vodu. Tvrdnje o neutralnosti su dimna zavjesa koja daje dojam da kompanije poduzimaju ozbiljne mjere u vezi s utjecajem na klimu. Istina je da su godinama odlagali aktivnosti koje bi donijele mnogo više koristi" rekla je Monique Gojan, direktorica BEUC-a. 


Tagovi

Ugljično neutralan Etiketa BEUC Zabluda Varanje potrošača Monique Gojan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]