Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teški metali
  • 04.09.2021. 14:00

Na snagu stupila nova pravila o dozvoljenim ostacima olova i kadmija u hrani

Mjere koje je Europska komisija objavila sredinom kolovoza imaju cilj smanjiti prisutnost kancerogenih zagađivača u hrani i učiniti onu zdravu pristupačnijom.

Foto: Depositphotos/PhanuwatNandee
  • 113
  • 14
  • 0

Europska komisija je odredila nove maksimalne razine ostataka u hrani za dvije tvari koje izazivaju rak. Riječ je o kadmiju i olovu koji se nalaze u nizu prehrambenih proizvoda.

Mjere koje je ova izvršna vlast EU objavila sredinom kolovoza imaju u cilju smanjiti prisutnost kancerogenih zagađivača i učiniti zdravu hranu pristupačnijom, što je ključni cilj europskog plana za borbu protiv karcinoma, priopćila je EK.

Od 30. kolovoza se primjenjuju nova ograničenja za olovo u hrani za novorođenčad, začinima, vinima i soli, a od 31. kolovoza za kadmij u voću, povrću, žitaricama i uljaricama.

Koje namirnice ih sadrže? 

Kadmij je teški i otrovni metal koji povezan s nizom karcinoma uključujući onih na plućima, mokraćnom mjehuru i dojkama, piše euractiv. U okoliš dolazi procesima izgaranja ili talogom od otpadnih voda, a u tlo može dospjeti putem fosfatnih gnojiva.

Glavni izvor njegovoj izloženosti za nepušače je hrana, a ima ga u proizvodima od žitarica, povrću, orašastim plodovima i mahunarkama, korjenastom povrću, krumpiru te mesu i mesnim prerađevinama. Zbog velike potrošnje povrća, vegetarijanci i vegani su izloženi većem riziku. Ostale ranjive skupine su djeca, pušači i ljudi koji žive u visoko zagađenim područjima.

Olovo se može naći u nizu namirnica uključujući začine, sol i hranu za dojenčad. Dokazano je da izaziva neurotoksičnost kod male djece te kardiovaskularne probleme i nefrotoksičnost kod odraslih. Njegove razmjerno visoke razine detektirane su u algama, ribi, morskim plodovima i dodacima prehrani. Za većinu vrsta soli po novim će pravilima vrijediti ograničenje od 1 mg ovog metala po kilogramu.

Odluka o smanjenju maksimalno dozvoljenih ostataka je nastala na temelju dva mišljenja Europskog tijela za sigurnost hrane (EFSA) o ovim metalima u hrani iz 2009. i 2010. godine. Oba su upozorila na trenutne razine izloženosti takvoj prehrani, ističući da je izloženost kadmiju u EU često premašivalo preporučene granice te da bi trenutne razine izloženosti olovu mogle utjecati na neurološki razvoj fetusa, novorođenčadi i djece.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane kazala je da se odluka odnosi na stavljanje potrošača na prvo mjesto kako bi ono što jedu bilo sigurnije i zdravije. "To je također daljnji korak u jačanju već visokih svjetskih standarda EU-a u prehrambenom lancu te pružanju zdravije i održivije hrane za naše građane", zaključila je.


Tagovi

Olovo Kadmij Europska komisija Europska unija Ostaci u hrani


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas