AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Na redu za analizu - kvaliteta soli

Na redu za analizu - kvaliteta soli

Agencija za sigurnost hrane

Na redu za analizu - kvaliteta soli

Datum: 09.05.2017. 18:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz financijsku podršku UNICEF-a, u sljedeća dva mjeseca provest će istraživanje kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu.

Ugovor za laboratorijske usluge analiza kvalitete soli na tržištu Bosne i Hercegovine potpisali su u Mostaru mr.sc. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i dr. Miodrag Marjanović, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz financijsku podršku UNICEF-a, u sljedeća dva mjeseca provest će istraživanje kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu, kojim će se utvrditi usklađenost soli na tržištu Bosne i Hercegovine s važećim zakonodavstvom.

Analiza 260 uzoraka

U okviru istraživanja, na području 17 gradova i općina u Bosni i Hercegovini, bit će uzeto 260 uzoraka dostupnih komercijalnih pakiranja soli za ljudsku prehranu, koja će biti podvrgnuta laboratorijskim analizama na fizičko-kemijske parametre (sadržaj joda, NaCl, vode, arsena i bakra, reakcija na 20% vodenog rastvora lakmus papira, sredstva jodiranja i deklariranje roka uporabe).

Cilj ovog istraživanja je zaštita zdravlja potrošača kroz procjenu rizika izloženosti potrošača od nedostatka joda, podizanje svijesti potrošača o značaju kvalitete soli za ljudsku prehranu, te poduzimanje odgovarajućih administrativnih mjera. Istraživanje kvalitete soli na tržištu Bosne i Hercegovine doprinijet će informiranju potrošača o kvaliteti soli na tržištu Bosne i Hercegovine, te značaju odgovarajućeg unosa joda kao veoma značajnog mikroelementa za ljudski organizam.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedovoljan unos joda predstavlja jedan od globalnih zdravstvenih problema. Manjak joda u organizmu uzrokuje povećanje štitnjače, odnosno oboljenje koje je u široj javnosti poznato kao guša ili struma.

Prikupljeni podaci o kvaliteti soli će biti temelj za izradu strateških dokumenata, znanstvenih i stručnih studija, te davanje odgovarajućih preporuka mjerodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača, navode iz Agencije za sigurnost hrane.

Foto: fsa.gov.ba

Broj pregleda članka: 363; Uspješnost članka: 21.15

Tagovi: Istraživanje, Agencija za sigurnost hrane, Kvaliteta soli

Ključne riječi članka: na, redu, za, analizu, kvaliteta, soli, bosne, hercegovine, potrošača, tržištu, kvalitete, sigurnost, hrane, kvalitete soli, tržištu bosne, sigurnost hrane, sigurnost hrane bosne


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!