Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna trgovinska razmjena
  • 27.06.2019. 16:00

Na jednu marku izvoza uvozimo četiri marke prerađevina

Podaci koje je predstavila VTK BiH u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom upućuju na potrebe značajnijeg unapređenja prerade. Da te trendove žele okrenuti u svoju korist, pokazuju i napori prerađivača širom zemlje koji ulažu u nove tehnologije, uvode savremene prakse i rade na brendiranju svojih proizvoda.

Foto: Depositphotos/trambo
  • 101
  • 20
  • 0

U 2018. godini je u međunarodnoj trgovinskoj razmjeni naše zemlje u sektoru voća i povrća dominirao izvoz voća sa oko 68% učešća i vrijednosti od oko 124 miliona KM. Povrća smo izvezli oko 37 miliona KM, dok prerađevine od povrća i voća učestvuju sa 20 miliona KM ili 11%. S druge strane, u uvozu također dominira voće, s tim da najveći udio čini tropsko voće. 

Analize posebno upućuju na značajan nesrazmjer u preradi, gdje na jednu marku izvoza uvozimo četiri marke prerađevina. Ovi podaci koje je predstavila VTK BiH u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom upućuju i na potrebe značajnijeg unapređenja prerade. Da te trendove žele okrenuti u svoju korist, pokazuju i napori prerađivača širom zemlje koji ulažu u nove tehnologije, uvode savremene prakse i rade na brendiranju svojih proizvoda.

Cilj: Efikasnost i konkurentnost

"Brendiranjem namjeravamo u narednom periodu izgraditi prepoznatljiv identitet naših proizvoda. U nastojanju da budemo efikasniji i konkuretniji značajno nam je pomogao projekat USAID/Sweden FARMA II kroz sufinansiranje nabavke jedne proizvodne linije u preradi povrća, a koja će nam pomoći da budemo konkurentniji, prije svega na inostranom tržištu. Ova saradnja će nam omogućiti i pretpostavke za budući razvoj te povećanje otkupa svježeg povrća", poručuje Alen Džafić, prerađivač iz kompanije "FANA" Srebrenik.

Nenad Ljubojević, iz zadruge "Uvac Rudo" poručuje da je izuzetno važno raditi na unapređenju tehnologije i certifikaciji.

"Uveli smo HACCP standard, podržali smo 15 proizvođača u implementaciji GLOBALGAP standarda. Nužno je da pratimo te procedure i certifikaciju kako bismo bili konkurentni na domaćem, a posebno na međunarodnom tržištu", zaključuje Ljubojević.

Nenad Ljubojević: Prerada malina je ključ opstanka malinara

"Boletus" iz Foče je kroz saradnju i podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nabavio opremu i osavremenio proizvodnju. Miro Vrećo, direktor "Boletusa", također upućuje na nužno unapređenje. "Uz podršku USAID/Sweden FARMA II smo osigurali certifikate HACCP, ISO 9001:2015, te organske standarde. Zahvaljujući tome, 80% našeg plasmana ide u izvoz, uglavnom za Evropsku uniju", dodaje Vrećo.

Isplati se uzgoj jagodastog voća

"Moja poruka poljoprivrednicima bi bila da se ozbiljan pristup uzgoju i proizvodnji jagodastog voća isplati, da pređu sa konvencionalne na organsku proizvodnju, te da poštuju domaće i EU propise iz ove oblasti kako bi zajedno mogli obezbijediti plasman na EU tržište i dokazati se kao pouzdan partner", zaključuje Vrećo.

Želiš opstati? Preradi voće, povrće, mlijeko - isplati se!

"Kada je u pitanju prerada voća i povrća, u izvozu dominira program kiselog povrća, dok su uvozu to sokovi. Podaci upućuju da prostora za prerađivače ima na domaćem, ali i na međunarodnom tržištu", zaključuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.


Tagovi

Međunarodna trgovinska razmjena Uvoz Izvoz Prerađevine Voće Povrće Alen Džafić Nenad Ljubojević Miro Vrećo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]