Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zbog salmonele
  • 28.11.2016. 14:00

Na graničnim prijelazima pojačana kontrola mesa!

Zbog pojave salmonele u susjednoj Hrvatskoj, pojačane su kontrole i nadzor mesa na bh granicama.

Foto: Bigstockphoto/roibu
  • 599
  • 29
  • 0

Pooštrena je kontrola i nadzor mesa na bh. graničnim prijelazima. Sve meso koje se uvozi u našu državu kontroliše se na dnevnoj bazi, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović komentirajući aferu sa zaraženim pilećim i goveđim mesom u susjednoj Hrvatskoj i svakodnevne informacije da su proizvodi u toj zemlji inficirani salmonelom ili ešerihijom koli za avaz.

Među posljednjim kompanijama u čijim su proizvodima otkrivene nepravilnosti je "Perutnina Ptuj". No, prema Šarovićevim riječima, nema razloga za brigu, jer "Perutnina Ptuj" u BiH ima vlastitu proizvodnju i ne uvozi meso. Sumnja se, pojasnio je, odnosi samo na ispostave koje posluju u Sloveniji i Hrvatskoj - pojasnio je Šarović.

"Ova situacija nas tjera na jače kontrole kako bismo adekvatno zaštitili zdravlje naših građana i kvalitet hrane podigli na viši nivo. Dugoročno, i mi u BiH trebamo nastaviti proces usvajanja najviših standarda kada je u pitanu hrana ne samo životinjskog nego i biljnog porijekla", smatra Šarović dodajući da bilo korisno da se Ured za veterinarstvo BiH obrati dopisom entitetskim inspektoratima kako bi i oni pojačali svoje kontrole.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izvijestilo je u subotu, na osnovu nalaza inspekcije, o povlačenju i opozivu zamrznutog usitnjenog miješanog mesa i usitnjenog pilećeg mesa uvezenih iz Poljske zbog prisutnosti salmonele te opozivu svježeg mesa peradi - pileća krilca, proizvođača "Perutnina Ptuj" - PIPO Čakovec, zbog prisutnosti salmonele i ešerihije koli.

Foto: Bigstockphoto/roibu


Tagovi

Salmonela Meso Kontrola Granica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.