Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 29.05.2015. 11:00

Munjevit rast ruske proizvodnje sira!

Ruska proizvodnja sira skočila je za 30 posto u prva četiri mjeseca ove godine jer su domaći proizvođači morali doskočiti nestašici zbog zabrane uvoza sa zapada.

  • 100
  • 5
  • 0

Nakon zabrane uvoza proizvoda sa zapada, ruska proizvodnja sira narasla je za 30%. Prema statističkom servisu Rosstat, proizvodnja sirnih proizvoda između siječnja i travnja narasla je na 180.000 tona, što je povećanje za 29.5% s obzirom na isti period 2014.

Kako javlja portal Agri EU, val domaće proizvodnje uslijedio je u kolovozu, nakon moskovske zabrane uvoza mliječnih i mesnih proizvoda te voća i povrća iz SAD-a, EU-a i drugih zemalja koje su sankcionirale Rusiju tijekom njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Raste i proizvodnja mesnih proizvoda

Proizvodnja ostalih namirnica kojima je zabranjen uvoz zaostaje za proizvodnjom sira, ali vidljivo je naglo povećanje i njihove proizvodnje. Proizvodnja mesa u prva četiri mjeseca ove godine bila je za 13,5% viša - u Rusiji se proizvelo čak 680.000 tona mesa. Proizvodnja piletine porasla je za 12,7%, na 1,4 milijuna tona te ribe za 6%, na 1,4 milijuna tona.

Nedostatak domaće sirovine

Enormna proizvodnja sira u Rusiji bori se čak i s nedostatkom sirovine. Domaćeg mlijeka je sve manje zbog evidentne krize u sektoru mljekarstva gdje farmeri propadaju iz dana u dan. Ministar poljoprivrede Alexander Tkachyov opisao je stanje kao krajnje zanemareno.

Proizvodnja mlijeka u prva četiri mjeseca ove godine pala je za 0,5% u odnosu na isto razdoblje u 2014. godini, na proizvedenih 1,8 milijuna tona. U kombinaciji sa padom vrijednosti rublje krajem prošle godine, moskovska zabrana uvoza zapadnjačkih namirnica potaknula je inflaciju cijene hrane na 23,7% u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na prethodnu.


Tagovi

Uvoz Meso Rusija Embargo SAD Riba Inflacija Zabrana uvoza Piletina Ukrajina Sankcije Rast proizvodnje Rublja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]