Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kloniranje domaćih životinja
  • 23.06.2015. 08:20

Moratorij na proizvode od kloniranih životinja!

Zastupnici EU parlamenta traže jaču kontrolu od one koju predlaže Komisija na kloniranih životinja, odbijajući dopustiti prehrambenih proizvoda od životinjskih klonova i njihovih potomaka!

Foto: depositphotos.com/Strobos
  • 54
  • 2
  • 0

Zastupnici EU na nedavnoj sjednici zaključili su kako ne bi trebalo dopustiti da se meso, mlijeko i jaja od kloniranih životinja nađe na tanjurima građana EU.

Navedeni je prijedlog, koji nameće daleko stroža ograničenja na uvoz i potrošnju proizvoda proteklih kloniranjem od onih iznijela Europska komisija, usvojen od strane članova Odbora za okoliš (ENVI) i poljoprivredu (AGRI) s 82 glasova za, 8 protiv i 8 suzdržanih, javlja EurActiv.com.

Potpuna zabrana

"Nadamo se da ćemo se izboriti za potpunu zabranu sve dok znanstvenici ne dokažu da je konzumacija proizvoda od kloniranih životinja 100% sigurna za ljudsko zdravlje. Nemamo tu sigurnost danas", objasnio je talijanski izvjestitelj Guilia Moi.

Dok je Komisija predložila zabranu konzumiranja kloniranog mesa od najčešćih vrsta domaćih životinja (goveda, ovce, konja i koza), članovi Odbora za okoliš i poljoprivedu proširili bi zabranu na sve poljoprivredne vrste, navodeći kao razlog zabrinutost za dobrobit životinja i europskih potrošača.

Također, zabraniti žele i konzumaciju uvezenog mesa i mliječnih proizvoda od potomaka kloniranih životinja te uvesti sustav praćenja navedenih proizvoda.

Sustav praćenja podrijetla

"Komisija kaže da je sustav praćenja nemoguće provesti, a uzrokovao bi i dodatne troškove tvrtkama," istaknula je njemačka zastupnica Renate Sommer. "Ali slični propisi već su izvršena za genetski modificiranih organizama," dodala je.

Ovo je drugi pokušaj Komisije da preispita propise o tzv. novoj hrani, koji datiraju do 1997. godine, nakon uspješnog kloniranja ovce Dolly. Prvi pokušaj nije uspio u ožujku 2011. godine. "O ovoj ćemo tematici glasovati na plenarnoj sjednici ove jeseni, vjerojatno u rujnu i imamo velika očekivanja", zaključila je Renate Sommer.

Foto: depositphotos.com/Strobos


Tagovi

Kloniranje životinja Proizvodi od kloniranih životinja Zabrana Europska komisija Europska unija Ovca Dolly


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]