AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Moguća poskupljenja i bolest stoke?

Moguća poskupljenja i bolest stoke?

Poskupljenja namirnica

Moguća poskupljenja i bolest stoke?

Datum: 13.09.2017. 13:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

"Potrošači trebaju biti zabrinuti ne samo zbog viših cijena nego i zbog kvaliteta onoga što će biti uvezeno", kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

"Ovogodišnja suša i loši uvjeti za poljoprivrednike dovest će do poskupljenja svih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini", tvrdi Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Bićo kaže kako poljoprivrednici već osjećaju katastrofu zbog velikih šteta, a potrošači trebaju biti zabrinuti ne samo zbog viših cijena nego i zbog kvaliteta onoga što će biti uvezeno.

Teško je zaustaviti domino-efekt

"O poskupljenju pričamo već tri mjeseca. Sada se stvorio jedan domino-efekt i teško ga je zaustaviti. Moguće je da će se vlast sada vaditi da nema računice da poskupi hljeb, recimo, jer pšenica nije bila pogođena sušom, ali zato jeste kukuruz i mnoge druge stvari. Nažalost, sve je povezano", kaže Bićo za avaz.

Ističe kako Bosna i Hercegovina uvozi dio pšenice iz Srbije i Hrvatske, a i kod njih je proizvodnja prepolovljena te da su i ondje štete ogromne.

Oboljenja kod stoke

"Uvozne cijene mogle bi biti drastično više nego prethodne godine. Smanjena je i proizvodnja mlijeka, a postoji i mogućnost pojave bolesti kod stoke. Veliki broj poljoprivrednika želi odustati od proizvodnje. Ovce i druga stoka sada moraju izlaziti na ispašu, ali nemaju šta da pasu, jer je sve izgorjelo. Farmeri su počeli koristiti zalihe, a silaže i sjenaže ne mogu se uvoziti.

Počet će se pojavljivati različite bolesti, jer uvijek kada bude žestoko ljeto ili neke poplave, jave se različita oboljenja", rekao je Bićo koji smatra da će, osim hljeba, poskupjeti mlijeko i ostale namirnice.

Ipak nema razloga za brigu?

S druge strane, u kompaniji "Mlin Nezić" iz Gračanice, koja proizvodi brašno, rekli su da, prema informacijama koje oni imaju, ne bi trebalo biti poskupljena i da su takve priče pokušaj preprodavača da unesu strah na tržište.

"Ovo su vjerovatno nastojanja preprodavača sirovina da pripreme potrošače na poskupljenja, to bi najvjerovatnije mogli uraditi pekari. Jer, kad god se desi neka nepogoda, kao što je suša, uvijek su na prvom udaru osnovne životne namirnice", zaključili su.

Foto: Pixabay/KRiemer

Broj pregleda članka: 267; Uspješnost članka: 23.35

Tagovi: Suša, Poskupljenje, Nedžad Bićo, Poskupljenje kruha, Poskupljenje hljeba, Oboljenje kod životinja, Poskupljenje namirnica

Ključne riječi članka: moguca, poskupljenja, i, bolest, stoke, stoke, poskupljenja


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.