Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogroman deficit
  • 09.11.2023. 17:00

Milione dajemo na uvozni sir, isti se može proizvoditi i u BiH

Prema petogodišnjoj analizi vanjskotrgovinske razmjene, u sektoru prerade mlijeka bilježi se količinski pad izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina od 13.000 t!

Foto: Depositphotos/eugenehill
  • 161
  • 136
  • 0

Bosna i Hercegovina godišnje uveze 12 hiljada tona sira u vrijednosti 114 miliona maraka. Značajno je pomenuti da je količinski i vrijednosni deficit ogroman, budući da se istovremeno iz naše zemlje izveze tek hiljadu tona ovog proizvoda, u vrijednosti od 12 miliona KM.

Kod uvoza dominiraju sirevi edamer, gauda, svježi, tvrdi i polutvrdi sirevi. Dakle, riječ je o proizvodima koji imaju perspektivu i u domaćoj proizvodnji. Na to upozorili i bh. proizvođači/izvoznici koji godinama skreću pažnju i iniciraju izmjene i dopune legislativnog okvira prema nadležnim institucijama.

Količinski pad izvoza

Naime, na sjednici Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina Vanjskotrgovinske komore BiH održanoj u Livnu, razgovarano je o aktuelnoj problematici u ovom sektoru te vanjskotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Prema petogodišnjoj analizi vanjskotrgovinske razmjene, u sektoru prerade mlijeka bilježi se količinski pad izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina od 13.000 t, dok je jedinična izvozna vrijednost u konstantnom porastu", saopćili su iz VTK BiH.

Izvoz u 2022. godini iznosio je 115 miliona KM i 67 hiljada tona, dok je uvoz iznosio 225 miliona KM i 56 hiljada tona. Izvoz 2022. godine je u odnosu na 2021. godinu vrijednosno rastao za 13,5% , a uvoz za 29%.

UHT mlijeko na prvom mjestu

U strukturi proizvoda koji bilježe pad na prvom mjestu nalazi se UHT sterilizirano mlijeko -22,5%, maslac i mliječni namazi -18,66, te sir 13,97%. Ključna izvozna tržišta za mlijeko i mliječne proizvode u 2022. godini bila su Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Makedonija i Kosovo.

Tržišta iz kojih se mlijeko i mliječni proizvodi uvoze, a kojim dominira uvoz sira bila su: Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Srbija i Mađarska.

Sjednici su prisustvovali predstavnici najznačajnijih izvozno orijentiranih mljekara u Bosni i Hercegovini: Meggle BH Bihać, Mljekara Livno, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, Pađeni Bileća, MI 99 Gradačac, Milkos Sarajevo, Inmer Gradačac i Eko sir Puđa Livno. Doneseni zaključci će biti upućeni nadležnim institucijama s ciljem unapređenja domaćeg i vanjskotrgovinskog poslovanja.


Tagovi

Uvoz sira Izvoz sira Vrijednost uvoza Proizvodnja mlijeka Mliječne prerađevine VTK BiH Mljekare


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.