Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Livanjski sir
  • 07.08.2015. 09:20

Milijun KM za zaštitu livanjskog sira!

Za izravnu pomoć proizvođačima, kao i zaštitu autohtonosti i izvornosti livanjskog sira Češka razvojna agencija osigurat će sredstva u iznosu od oko milijun KM

Foto: Avaz
  • 60
  • 2
  • 0

Na projektu zaštite autohtonosti i izvornosti livanjskog sira već godinama radi Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira - Cincar. Jozo Baković, redsjednik Udruge Cincar, ističe da je izrađen pravilnik, geografska karta pa i specifikacija koju je izradio Poljoprivredni fakultet, javlja Dnevni avaz.

"Napravili smo ove tri stvari koje su potrebne za dalji rad, sad je na potezu vlast, čekamo samo da donesu zakon da se vidi koja će agencija raditi s nama, odnosno koja će vršiti nadzor nad proizvodnjom da se vidi da li mi poštujemo pravilnik, da li će u tom siru biti 70% ovčjeg mlijeka", ističe Baković te nastavlja "...da bi se sir zvao livanjskim, mlijeko mora biti od krava i ovaca koje se napasaju po ovdašnjim pašnjacima, a proizvođači moraju poštovati omjer ovčjeg i kravljeg mlijeka po originalnoj recepturi livanjskog sira."

Originalna receptura - 70% ovčjeg mlijeka

Originana receptura podrazumijeva proizvodnju sira od nepasteriziranog mlijeka u kojemu je 70% ovčjeg. Zaštitom autohtonosti i izvornosti očekuje se povećanje cijene ovoga sira. Također, on se neće moći proizvoditi izvan zaštićenog i propisanog geografskog područja.

U cijelu se priču oko zaštite ovoga hvalevrijednog sira uključila i Češka razvojna agencija. Za izravnu pomoć proizvođačima, kao i zaštitu autohtonosti i izvornosti livanjskog sira agencija će osigurati sredstva u iznosu od oko milijun KM. Baković se nada da će se ovim postupkom potaknuti livanjske proizvođače na proizvodnju sira. Lokalni mljekari, naime, sve manje proizvode sir, budući da nemaju osigurane uvjete plasmana. Poticaji se za sada daju prema zaklanom janjetu, što dodatno pogoršava situaciju u proizvodnji sira. Također, veliki problem predstavlja i činjenica da klaonice često ne izdaju potvrde koje se traže uz zahtjev za poticaje.

Baković navodi i da je u suradnji s talijanskom agencijom Ucodep u livanjskoj općini izgrađeno 11 mini mljekara, a u narednom razdoblju u suradnji sa Švedskom razvojnom agencijom očekuje se izgradnja još njih dvadeset.

Foto: Avaz


Tagovi

Udruga Cincar Jozo Baković Livanjski sir Zaštita autohtonosti i izvornosti Češka razvojna agencija Ucodep


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]