Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 26.09.2017. 13:00

Meso unutra, krompir van

U ručnom prtljagu će se moći unijeti meso, određene mesne i mliječne priozvode iz država EU i još 11 država. Istovremeno, BIH je jedna od malobrojnih zemalja izvan EU koja može trgovati merkantilnim krompirom.

Foto: Bigstockphoto/fozrocket
  • 423
  • 25
  • 0

Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine priopćeno je kako je došlo do usklađivanja pravilnika s legislativom EU po pitanju unošenja ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u BiH te je podnesen izvještaj o uvozu i distribuciji sjemenskog i merkantilnog krompira na području BiH.

Pošiljka kao dio putničkog prtljaga

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o kontrolama i uvjetima unošenja ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu, s oznakom "EI" koja potvrđuje odgovarajuću usklađenost s legislativom EU u ovoj oblasti.

Pravilnikom su utvrđeni uvjeti koji moraju biti ispunjeni pri unosu ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u nekomercijalne svrhe na teritoriju Bosne i Hercegovine, a koji su dio putničkog prtljaga ili se šalju kao male pošiljke fizičkim osobama. Cilj je spriječiti unošenje uzročnika zaraznih bolesti u BiH.

Tako će u BiH, između ostalog, biti moguće u ručnom prtljagu unijeti meso, određene mesne i mliječne priozvode iz država Evropske unije i još 11 država, među kojima su Srbija, Crna Gora i Makedonija, s tim da njihova masa ne prelazi pola kilograma po osobi.

Primjena Pravilnika počinje 1. decembra ove godine, a do tada će Ured za veterinarstvo BiH o njegovom sadržaju detaljno informirati javnost i nadležne institucije u BiH.

BiH - zemlja bez prisustva prstenaste truleži krompira

U analiziranim uzorcima iz proizvodnje, uvoza i distribucije sjemenskog i merkantilnog krompira na području Bosne i Hercegovine u 2016. godini nije utvrđeno prisustvo ispitivanih karantenskih štetnih organizama, navodi se u Izvještaju koje je usvojilo Vijeće ministara BiH, a koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

Izvještaj je sačinjen u sklopu programa posebnog nadzora (sistemske kontrole) karantinskih štetnih organizama na krompiru u Bosni i Hercegovini koji provodi Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja u saradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima poljoprivrede i Brčko Distrikta BiH.

Bosna i Hercegovina je jedna od malobrojnih zemalja izvan Evropske unije koja od polovine 2015. godine može sa EU trgovati merkantilnim krompirom, nakon što je priznata kao zemlja bez prisustva prstenaste truleži krompira. Da bi BiH dokazala da je slobodna od Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, duži niz godina provodi posebni nadzor, koji će biti nastavljen.

Foto: Bigstockphoto/fozrocket


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Izvoz krompira Vijeće ministara BiH Meso Uvoz mesa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.