Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kretanje cijena
  • 20.04.2016. 11:00

Meso jeftinije do 30 feninga, ulje i voće skuplje

Prema podacima iz Agencije za statistiku BiH, cijene su smanjene u februaru za 0,2 odsto. Pojeftinilo je juneće meso bez kosti, svinjetina s kostima i pastrmke dok je piletina poskupila.

Foto: Monkeybussinesimages/Bigstockphoto
  • 97
  • 3
  • 0

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu upotrebu smanjene su u februaru za 0,2 odsto. Prema podacima iz Agencije za statistiku BiH, pojeftinilo je juneće meso bez kosti, svinjetina s kostima i pastrmke dok je piletina poskupila. Junetina je jeftinija za 10 feninga i košta 12,8 KM/kg, svinjetina s kostima je pojeftinila za 30 feninga te iznosi 7,7 KM, dok je piletina poskupila za 10 feninga i stoji 4,7 KM/kg. Pojeftinila je, navode, i pastrmka za 10 feninga te sada iznosi 9,2 KM. Cijene riže (3,2 KM), kruha od pšeničnog brašna (2,2 KM), pšeničnog bijelog brašna (1 KM), nisu se mijenjale.

Cijene različite u gradovima

Prema Agenciji za statistiku, tvrdokorni sir ima istu cijenu kao i prethodni mjesec (9,5 KM).. Cijena jaja je ostala ista, dok je maslac poskupio za 10 feninga, kao i margarin. Za 10 feninga poskupilo je i ulje i sada iznosi 2,3 KM. Poskupilo je i voće za 10 feninga, kao i crni luk, dok je cijena krumpira i graha ostala ista kao i prethodnog mjeseca.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine riža je najskuplja u Mostaru (3,9 KM), a najjeftinija u Orašju (1,9 KM). Što se tiče junećeg mesa, najskuplje je u Tuzli (14,2 KM), dok je svinjetina najskuplja u Sarajevu (12 KM), piletina u Širokom Brijegu (6,1 KM), a pastrmka u Bihaću (10,4 KM). Maslac je najskuplji u Orašju (18,9 KM), a najjeftiniji u Sarajevu (15,4 KM). I ulje je skuplje za 10 feninga i sada iznosi 2,3 KM.

Foto: Monkeybussinesimages/Bigstockphoto


Tagovi

Agencija za statistiku Federalno ministarstvo trgovine Cijena hrane


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]