Pretraga tekstova
Iako se proizvode 9.000 km dalje, zračne pošiljke stižu na evropsko tržište jednako brzo kao i španske cestom, što znači da su im ozbiljna konkurencija
Šparoge se zbog svojega okusa i ljekovitih svojstava nazivaju i carskim povrćem. Njihova sezona na domaćem tržištu tek počinje, no na policama evropskih trgovina mogu se već naći one iz dalekog Meksika koje su izgurale španske.
"U Granadi je u frbtuaru ubrano već nešto šparoga, no ne može se reći da je sezona počela", izjavio je za FreshPlazu Carlos Ortega, upravitelj kompanije Hortovilla u Granadi, dodajući da će im kiše koje su dosada imali biti korisne, ali su ih spriječile da počnu raditi u punom zamahu. Mrazevi krajem februara su uništili sve što je bilo proklijalo.
Kaže da su izgubili oko 15 dana sezone i da je berba zapravo počela tek sredinom marta. "Dobra vijest je da će padavine koje smo imali osigurati da naše šparoge budu kvalitetne, dobre veličine te da imaju dobar rok trajanja što je važno kod izvoza, a nedostajalo nam je prošle godine", kaže upravitelj Hortoville.
S obzirom na to da je na evropskom tržištu već dostupno dosta meksičkih šparoga, početna će cijena biti niža u odnosu na prošlogodišnju.
Ortega kaže da se čini kako meksički uzgajivači imaju lijepo vrijeme i sjajnu proizvodnju. Iako se proizvode 9.000 km dalje, zračne pošiljke stižu na evropsko tržište jednako brzo kao i španske cestom, što znači da su im ozbiljna konkurencija.
Ističe da iako su u mogućnosti konkurirati uvozu u smislu kvalitete i cijene te nižih logističkih troškova, meksička proizvodnja je već mjesec ili mjesec i pol u punom zamahu i mogu si priuštiti sniženje cijena. "Za nas bi cijena na početku sezone trebala biti najviša, čime ćemo ove godine izgubiti dio vrijednosti kojoj smo se nadali", zaključio je.
Otkriva da su gubici u proizvodnji prošle godine iznosili 25 – 30 posto, ali se nadaju da uprkos mrazu krajem februara, ipak neće doživjeti daljnje gubitke i da će se možda nekako oporaviti krajem sezone.
Tagovi
Šparoge Meksičke šparoge Španjolske šparoge Europsko tržište Konkurencija Granada Španjolska Cijena šparoga
Autorica
Više [+]
Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Za pola sata 😓
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Neko je zapalio , s namjerom , nije dalje isla od druge slike , sto je dobro Neko je zapalio , s namjerom , nije dalje isla od druge slike , sto je dobro