Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino od meda
  • 27.06.2022. 16:30
  • Sremski Karlovci

Medovina, nije isto što i medovača - kako se pravi?

Iz historije je poznato da su ga pripremali i koristili Vikinzi i Kelti. Stari Grci su također pravili ovaj napitak, a drevne priče kažu da je ono bilo piće bogova, eliksir mladosti, izvor duhovne moći mudraca i tjelesne snage antičkih vojnika.

Foto: Nikola Jovanović
  • 320
  • 92
  • 0

Vino od meda - medovina, još kod Starih Slovena smatrano je bogovskim pićem, ali danas se rijetko i pravi i konzumira.

Med, kao osnovna sirovina koja se mogla naći u prirodi, bio je lako dostupan, koristio se za ishranu, a vremenom su mu se dodavali razni napici, pa je tako nastalo ovo najstarije alkoholno piće. Vino od starina za zdravlje i uživanje dobija se fermentacijom rastvora prirodnog meda, a postupak je isti kao kod proizvodnje vina. Dok kod vina ukus i kvalitet određuje sorta grožđa, kvalitet medovine zavisi od vrste meda.

Medovina, nije isto što i medovača

Proizvodnjom nekih drugih pića medovina je polako pala u zaborav, da bi se, kao i sve što je dobro i kvalitetno, ponovo vratila i lagano dobija na značaju, kao piće koje ima svoje specifične karakteristike. Za one koji ne znaju ili nisu sigurni, treba napomenuti da medovina nije isto što i medovača - cijenjena rakija prepoznatljivog ukusa.

Proizvođač iz Sremskih Karlovaca u Srbiji, Nikola Jovanović je 2018. godine napravio nekoliko litara ovog pića, a prošle godine počeo je aktivnu proizvodnju.

Da li je medovina pala u zaborav?

Pregledajući stranice na internetu o starim zanatima, naišao sam na priču o medovini. Način proizvodnje mi se učinio interesantnim, pa sam napravio prvih pet litara. Kada smo to potrošili, napravio sam novih 10, zatim 20 litara, a sada svakih dva do tri mjeseca proizvedem oko 200 litara medovine" kaže naš sagovornik.

Kako se pravi?

Medovina je prirodni proizvod, a kako kaže Jovanović, za pravljenje su neophodni med, kao osnovna sirovina, zatim voda i kvasac, a proces je sličan proizvodnji drugih vina. Med se u buretu od medicinske plastike miješa sa vodom da bi se razblažio, a da bi se podstakla fermentacija dodaje se vinski kvasac.

Važno je da voda bude dehlorisana, prokuhana, da se iz nje ukloni hlor koji kvari ukus vina. Tokom miješanja voda može da se zagrije, ali ne više od 40 stepeni Celzijusa, kako se ne bi uništili hranljivi sastojci meda.

Fermentacija traje do 45 dana, a zavisi od temperature i ishrane kvasca da bi se ubrzao proces. Nakon ove faze vino se pretače u staklene balone gdje se vrši proces sazrijevanja, pa kasnije u staklene ekskluzivne flaše, modernog i dopadljivog dizajna.

Za medovinu je najbolji livadski med

Jovanović kaže kako koristi isključivo livadski med, zbog sastava, ali i zbog cvjetne note.

"To je najaromatičniji med. U Kaliforniji i u Turskoj koriste med od cvijeta narandže, ali takvog meda kod nas nema”, kaže naš sagovornik i dodaje da trenutno ima osam vrsta ovog pića.

U ponudi su četiri vrste koje imaju između devet i 18 posto alkohola i to su Bronzana medovina suho vino, koje sadrži devet posto alkohola, karakterističnog je suhog ukusa sa blagim notama meda. Srebrna medovina je polusuho vino sa 12 posto alkohola, slađeg je ukusa, a medne note su izraženije zbog većeg sadržaja meda.

Zlatna medovina je slatka, a bez obzira na 15 posto alkohola ukus je prilično blag zbog količine meda. Rubin medovina je desertno vino koje sadrži najviše alkohola u odnosu na prethodna. Ima nevjerovatnih 18 posto i ima skoro pun ukus meda.

Medovina podiže imuni sistem, popravlja krvnu sliku

"Osim toga, imamo i nekoliko noviteta sa 15 posto alkohola, medovinu sa višnjom, sa cimetom, kombinaciju limuna i đumbira, kao i proizvod sa karamelizovanim medom, što daje notu tamnog piva", kaže Nikola i dodaje da će se u narednom periodu potruditi da u ponudi ima 12 standardnih i 16 sezonskih vrsta medovine.

Posljednji korak - prodaja

Iako je nekad bila omiljeno piće i izuzetno dobra za zdravlje organizma, jer podiže imuni sistem, popravlja krvnu sliku i ne zovu je uzalud eliksirom života, danas se medovina rijetko pravi i konzumira, a vole je samo oni koji bi da probaju nešto novo i originalno.

"Sve vrste medovine pod nazivom Warden's Mead redovno izlažem na Novosadskom noćnom bazaru, i prodajem preko društvenih mreža, a pravo mjesto bi bile manifestacije koje slave srednjovjekovnu epohu u kojoj je medovina bila omiljeno piće", kaže na kraju naš sagovornik.  


Tagovi

Medovina Nikola Jovanović Vino od meda Kako se pravi Warden's Mead


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.