Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna kap
  • 17.04.2024. 13:30

Maid Smajić ima 30 krava i proizvodi sir: Nekad kupim i tuđi, provjeravam konkurente

Evo dokaza da se može živjeti od prodaje sira. Kupci nahrlili na štand "Zlatna kap", a domaćin nam otkrio cijene.

Foto: Vedran Stapić
  • 819
  • 203
  • 0

Da su bh. građani veliki siroljupci možda najbolje oslikava podatak da smo lani samo sir iz uvoza platili više od 115,8 miliona maraka. Ovaj mliječni proizvod na tržištu evidentno dobro prolazi, a tome svjedoče i manji proizvođači, koji ga često plasiraju samo u svom lokalnom okruženju.

Dokazuje nam to i tešanjski sir "Zlatna kap". Kompaniju je osnovao Maid Smajić u Jelahu 2008. godine i to kada je zbog problema sa otkupom i plasmanom mlijeka, odlučio proizvoditi sir.

"Bile su tada samo dvije vrste, a sada je to već 15-tak vrsta", pohvalio nam se Smajić kojeg zatičemo na Mostarskom sajmu.

Cijene od 17 do 27 KM

Gužva je za štandom, kupci prilaze, neki ga prepoznaju od ranije, a neki su novi. Nemoguće je za ne zapadne za oko njegova bogata ponuda, pogotovo što se oni ne mogu naći u svim marketima, već samo onim u okolini Tešnja.

"Imamo vlastitu farmu od 30 grla, a vršimo i otkup mlijeka. Jeda dio mi prerađujemo, a drugi šaljem u mljekaru u Gradačac", kaže Maid i dodaje da su kontrole vrlo stroge.

Ima nas pet uposlenih, sve su žene i ja, kaže Maid

Za dobar sir je, ističe, najvažnije da je kvalitetno mlijeko, punomasno. S plasmanom nema problema, a pretežno je to tešanjski kraj do Zenice i Tuzle, u ponudi su i u mnogim hotelima, a rade i online prodaju, dok se u marketima mogu naći uglavnom u Tešnju.

"Postepeno se širimo, stepenicu po stepenicu. Uglavnom imamo sve, od sistema prerade do zrionice. Cijene se kreću od 17 do 27 KM, sve zavisi od vrste. Ima nas pet uposlenih, sve su žene i ja, a mene je zapalo da moram doći na sajam", kaže Smajić dok nam nudi svaku vrstu sira posebno da probamo i pojašnjava njegove posebnosti.

Najbolji je zlatni, ko voli jak šmek

No, mi mu tražimo onaj koji on jede, pa nam kroz osmijeh otkriva da preferira Tešanjski zlatni sir, koji zrije po 12 mjeseci i baš zbog toga ima jak šmek. Komentirajući veliki uvoz sira u BiH, navodi kako je sve do svijesti građana, koji nemaju naviku da kupuju domaće. A, tako nam se nametnu i pitanje da li on, kao proizvođač, kupuje sir?

"Moraš nekada kupiti i tuđi da vidiš kakva je konkurencija. Ali, kupujem ove naše, domaće", kaže kroz smijeh.


Fotoprilog


Tagovi

Zlatna kap Tešanjski sir Maid Smajić Proizvodnja sira Kravlji sir Vrste sira


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/