• Proizvodnja sira
  • 04.11.2018. 11:00

Maid Smaić: Počeli sa 10 grla, a danas imaju 240 kooperanata i otkupljuju dva miliona litara mlijeka

Proizvodimo punomasni tvrdi, mljeveni i rezani sir, dimljeni masni sir, gaudu, punomasni kravlji sir, a razvijamo i začinjene sireve, sa posebnom recepturom. Tešanjski zlatni sir sazrijeva 15 mjeseci i predstavlja proizvod ekstra klase", napominje Maid Smajić.

Foto: Farma BiH
  • 417
  • 57
  • 0

Maid Smajić i njegova sestra Mediha Jašarević osnovali su kompaniju "Zlatna kap" u Jelahu 2008. godine. Počeci su bili teški, ali njihova priča pokazuje da je moguće za deset godina od porodične firme napraviti brend prepoznatljiv širom zemlje. "Imali smo problema sa otkupom i plasmanom mlijeka, te smo se zbog toga okrenuli proizovdnji sira. Pronašli smo metodologiju, zatim smo uradili procjenu potreba tržišta i prepoznali prave prilike", govori Smajić za Farma BiH.

Maid Smajić: Tešanjski zlatni sir sazrijeva 15 mjeseci 

"Uz podršku USAID/Sweden FARMA II osigurali smo nabavku muzilica, razmijenili dobre prakse i učestvovali u školi sirarstva. Obuke su nam omogućile da naučimo recepturu i proizvodnju različitih vrsta sira, a istovremeno da proces proizvodnje bude usklađen sa EU standardima. Radimo sa 240 kooperanata, a počeli smo sa 10 grla. Danas radimo otkup koji dostiže dva miliona litara", pojašnjava Smajić.

"Proizvodimo punomasni tvrdi, mljeveni i rezani sir, dimljeni masni sir, gaudu, punomasni kravlji sir, a razvijamo i začinjene sireve, sa posebnom recepturom. Tešanjski sir s koprivom je prepoznat širom regije. Tešanjski zlatni sir sazrijeva 15 mjeseci i predstavlja proizvod ekstra klase koji je tražen u ugostitetljstvu", napominje Smajić.

Širiti svijest potrošača o domaćem proizvodu

Bosna i Hercegovina se suočava sa velikim izazovima kada je u pitanju prodaja i proizvodnja sira. Sir čini preko polovinu uvoza mliječnih proizvoda u zemlju, a naši proizvođači uspiju izvesti 7 miliona maraka vrijednosti sira, što je jedanaesti dio vrijednosti uvoza. Uvozom dominiraju edamer, gauda, tilsit, svježi i topljeni sir. Istovremeno, većina izvoza u mliječnoj industriji su prozivodi niske dodane vrijednosti poput mlijeka i pavlake. 

"Ljudi prepoznaju kvalitetu našeg sira, te je izuzetno važno osigurati svijest domaćih potrošača o onome što proizvodimo, ali i otvoriti veći prostor za prodaju bh. sira na tržištu Evropske unije. Taj izazov je pred nama svaki dan i tu smo da napravimo iskorak", zaključuje Smajić.
 


Tagovi

Proizvodnja sira Zlatna kap Maid Smajić Mehida Jašarević Tešanjski sir


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi