Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Livanjski sir
  • 17.06.2023. 12:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Livanjska mljekara ima najveću zrionicu sira u regiji

Jeste li znali da je prvi livanjski sir napravio je Francuz?

Livanjska mljekara ima najveću zrionicu sira u regiji
Foto: Martina K. Antelj
  • 370
  • 33
  • 0

Livanjski kanton je najveći proizvođač, ali i potrošač tvrdog sira u Bosni i Hercegovini, a ovdašnja mljekara čuva tradiciju proizvodnje sira duže od 130 godina. Autohtoni proizvod i brend ovog kraja osvaja europsko, ali i svjetsko tržište. Jedinstven način proizvodnje po originalnoj recepturi prenosi se generacijama kako bi se dobio sir visoke kvalitete i posebnih svojstva teksture, mirisa i okusa.

Livno je, naime, istinski dom sira, čija proizvodnja datira još iz vremena Austro-ugarske. Proizvodnja je počela još u 19. stoljeću. U početku je to bilo isključivo od ovčijeg mlijeka. Danas je to uglavnom od mješavine ovčijeg i kravljeg mlijeka ili samo kravljeg, te jednim dijelom od kozijeg mlijeka. 

Prvi recept za livanjski sir napravio je Francuz, Cyprian Jaillet, a on se i danas proizvodi po izvornoj recepturi. U ovoj mljekari, od 15-ak vrsta sira, okosnicu čini Livanjski sir koji se proizvodi u 6 različitih vrsta. 

Prvi čovjek Livanjske mljekare, Želimir Čamber

"Sam proces proizvodnje je iznimno zahtjevan, kompleksan i dugotrajan", kaže nam Želimir Čamber, ravnatelj Mljekare Livno.

Dodaje kako se proizvodnja sira odvija u nekoliko faza. Prije svega zahtjevna je sama selekcija sirovine, zatim proces prerade mlijeka, kalupljenja, prešanja, zrenja, sve do finalne obrade i pakiranja sira. "Svi ti procesi imaju jako puno detalja na koje treba paziti kako bi se dobio proizvod vrhunske kvalitete", ističe Čamber.

Najveća zrionica u regionu

Livanjska mljekara trenutno ima 50 djelatnika i gotovo svi su u proizvodnji. Ima i najveću zrionicu u regiji s kapacitetom od 200 tona sira.

"Sir ide na zrenje nekih 100 dana za livanjski sir, za trapist 60 dana. Tijekom zrenja sir se njeguje, preokreće, premazuje kako bi se formirao oblik. Potrebno je puno truda, rada, vremena i ljubavi da se dobije kvalitetan proizvod", priča nam Ivan Mihaljević, voditelj proizvodnje Mljekare Livno.

Mljekara Livno proizvede milijun kilograma sira godišnje

A upravo za visoku kvalitetu Livanjski sir Mljekare Livno ima brojna prestižna priznanja na europskoj, a dva puta i na svjetskoj razini. Izdvajaju dva recentna, nagradu Međunarodnog instituta za kvalitetu i okus iz Bruxellesa koji je dvije godine zaredom dodijelio Livanjskom siru priznanje "Superior Taste Award" s maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman okus i superiornu kvalitetu.

"Drugo vrijedno priznanje je srebrna medalja sa svjetskog natjecanja 'World Cheese Awards' u Španjolskoj, koje je poznato i kao 'Oskar za sireve'. Livanjski sir je na World Cheese natjecanju dva puta za redom osvojio srebrnu medalju, među više od 4.000 sireva s pet kontinenata, na što smo posebno ponosni", kaže prvi čovjek mljekare.

Osvaja svjetsko tržište

Mljekara Livno proizvede milijun kilograma sira godišnje, a plasman proizvoda je osiguran. Ravnatelj Čamber navodi kako se otprilike polovina proda na domaćem tržištu, najviše upravo u Kantonu 10, gdje se i proizvodi. Ostalih 50 posto se izvozi u 15-tak europskih zemalja i tržište SAD-a. 

Potvrda domaćem kvalitetu: Livanjskom siru ponovo tri zlatne zvjezdice

"Naši proizvodi se mogu naci u svim poznatim lancima u regiji, pa čak i Europi, te u prestižnim lancima restorana i hotela", dodaje.

Kao drugi proizvođači sira na području Livna, koriste isključivo domaću sirovinu. Mlijeko otkupljuju iz Livna, Šuice, Glamoča, te Tomislavgrada koji je najveći proizvođač kravljeg mlijeka u Federaciji. 

Uskoro i u Kini

Obiteljska mljekara "Eko sir Puđa", već tri generacije se bavi proizvodnjom sira, a već 20-tak godina i industrijskom proizvodnjom za 42 zaposlenih. Godišnje prerade oko 6 milijuna litara mlijeka i proizvedu oko 550 tona sira. 

"Nemamo problema s plasmanom proizvoda, prepoznati smo na tržištu. U zemlje regije i EU izvozimo 40 posto proizvoda, a trenutno pregovaramo i o izvozu livanjskog sira na tržište Kine", kaže Darko Čobanov, savjetnik ravnatelja tvrtke "Eko sir Puđa", Livno 

U tijeku je i postupak zaštite livanjskog sira na razini EU

Livanjski sir je prvi proizvod u BiH zaštićen oznakom geografskog podrijetla, 

"Moram reći da smo imali veliku podršku od Agencije za sigurnost hrane BiH, koja nas partnerski podržava u tome procesu i mi smo u prvoj grupi poduzeća odnosno proizvoda koji su dobili tu vrstu zaštite u BiH", ističe Čobanov. 

U tijeku je i postupak zaštite livanjskog sira na razini Europske unije, na čijem tržištu je autohtoni tvrdi livanjski sir već odavno prepoznat. 


Fotoprilog


Tagovi

Livanjski sir Autohtoni proizvod Zaštićeni proizvod Mljekara Livno Cyprian Jaillet Želimir Čamber Eko sir Puđa Darko Čobanov 12 bisera


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnjom 50 sadnica lavande, učenici OŠ “Branko Ćopić” u Štrpcima kod Prnjavora, zajedno sa gradonačelnikom obilježili su prvi dan proljeća. Ova inicijativa je nastala kao rezultat saradnje Omladinskog centra Prnjavor i OŠ “Branko Ćopić”. #F... Više [+]