Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrznuto povrće
  • 26.04.2020. 07:30

Listerija u smrznutom povrću: Kako smanjiti rizik zaraze?

Listerija predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju te potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Broj oboljelih od listerioze u 2018. godini iznosio je 2.549, što predstavlja trend rasta u posljednjih 10 godina.

Foto: JumpStory
  • 508
  • 38
  • 0

Nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) upozorila na opasnost od bakterije listerije u smrznutom povrću, stručnjaci za hranu osmislili su mjere za proizvođače, a kojima bi se smanjio rizik od zaraze. 

Prema istraživanju koje je sprovedeno, veliki problem predstavlja blanširanje povrća prije samog pakovanja i zamrzavanja. "Proizvođači se često odlučuju na blanširanje povrća pod vrućom vodom ili parom kako bi zadržali ukus, boju i teksturu ne razmišljajući pritom da bi to moglo dovesti do razvoja bakterija", stoji u priopćenju EFSE

Higijenski uslovi najbitniji 

Glavni faktori koji utiču na njen razvoj su onečišćena voda, nezadovoljavajući higijenski uslovi te visoke temperature, a kako bi se to spriječilo stručnjaci preporučuju da se radne površine na kojima se obavlja pakovanje povrća čiste i dezinficiraju par puta dnevno.

Isto tako, oni proizvođači koji ga blanširaju trebaju napraviti barem jednom godišnje kontrolu vode kako bi se uvjerili da nije kontaminirana. 

EFSA je takođe dala i preporuku o tome kako smanjiti rizik od razvoja infekcije kod kuće. "Ključno je održavati dobre higijenske uslove, ne ostavljati dugo kupljeno smrznuto povrće na sobnoj temperaturi pa ga onda stavljati u zamrzivač te pratiti uputstva za pripremu povrća koja je označena na proizvodu. Općenito, rizici su puno manji ako se povrće kuha pravilno nakon odmrzavanja", poručuju iz agencije. 

Iako se ovaj mikroorganizam ne može razvijati u zamrzivaču, iz EFSE upozoravaju da se njena pojava može dogoditi samo dok smo još uvijek u trgovini ili dok namirnicu vozimo do kuće. Zbog toga se uvijek preporučuje da se zamrznuta hrane kupi zadnja, kada smo sve ostale već uzeli. 

Opasnost za ljudsko zdravlje

Listerija predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju te potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Zarazna je bolest koja često ostaje zanemarena, a može rezultirati preranim porodom i pobačajem u trudnoći, kao i zahvatanjem centralnog nervnog sistema.

Prema posljednjim podacima EFSA-e i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), broj oboljelih od listerioze u 2018. godini iznosio je 2.549, što predstavlja trend rasta u posljednjih 10 godina.


Tagovi

Smrznuto povrće EFSA ECDC Listerioza Listerija Infekcija Higijena Blanširanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97