Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko u supermarketima
  • 28.06.2016. 15:00

LED rasvjeta loše utječe na kvalitetu mlijeka!

Istraživanje s Cornell Sveučilišta pokazuje kako LED svjetla imaju loše posljedice na namirnice koje se nalaze na policama supermarketa.

Foto: blinow
  • 303
  • 31
  • 0

Supermarketi su jedni od najosvjetljenijih mjesta na svijetu, a LED svjetla u supermarketima imaju i neke negativne posljedice. Istraživanje s Cornell Sveučilišta pokazuje kako LED svjetla imaju loše posljedice na namirnice koje se nalaze na policama, piše Modern farmer.

Već nekoliko desetljeća poznato je da svjetlost može negativno utjecati na okus mlijeka, bakterijsku trulež, pa čak i na boju. Upravo je i to jedan od razloga zašto se mlijeko više ne pohranjuje u prozirne staklene boce. Nove studije pokazuju kako se unatoč svim tim saznanjima kvaliteta mlijeka u supermarketima i dalje smanjuje.

Svjetlo može izazvati nekoliko neželjenih kemijskih reakcija u mlijeku. Glavni na tom popisu je riboflavin, bitan nutrijent, koji se uništava nevjerojatno brzo nakon što je izložen svjetlosti. To propadanje aktivira i druge vrste reakcija, pa tako masti i proteini oksidiraju, čime se stvara neugodan miris, koji podsjeća na metal ili karton.

Svjetlo više utječe na svježe mlijeko

Studije su usporedile preferencije potrošača, odnosno kakvog će okusa imati mlijeko koje je na policama pod LED rasvjetom u različitim vremenskim razmacima. Rezultati su pokazali kako je potrošačima bolji okus mlijeka imalo ono koje je bilo dalje od LED rasvjete, u mraku, od onog koje je bilo izloženo svjetlosti samo nekoliko sati.

Istraživači navode da svjetlo može imati čak i veći utjecaj na svježe mlijeko nego na ono u bocama trajno, te da osvijetljenost ambalaže može reći nešto više o svježini mlijeka od datuma isteka koji se na njoj nalazi. Postavlja se pitanje, hoće li supermarketi udaljiti mlijeko od LED rasvjete zbog čega ono može kupcima biti manje primamljivo?

Foto: blinow61/bigstockphoto.com


Tagovi

Mlijeko LED Rasvjeta Supermarketi Kvarenje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.