Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalni proizvodi
  • 17.09.2024. 10:30

Kupujmo naše! Gatački kajmak iz mješine zaštićen oznakom porijekla

Riječ je o jedinstvenom kajmaku kojeg nigdje na svijetu tako ne prave.

Foto: Općina Gacko
  • 96
  • 51
  • 0

Gatački kajmak iz mješine još jedan je bh. proizvod sa zaštitom oznake porijekla (ZOP). To znači da je on sada zvanično zaštićen pod tim nazivom, što je vrhunac zaštite jednog proizvoda kojim stiče i dodatnu vrijednost na tržištu.

Postupak procesa registracije u Agenciji za sigurnost hrane BiH, realiziralo je Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka, koje je formirano prije tri godine upravo sa ovim ciljem, a u skladu sa Strategijom razvoja općine Gacko za period 2022. - 2028. godine. U tom dokumentu je zaštita ovog tradicionalnog proizvoda navedena je kao jedan od ključnih projekata.

"Zaštitom proizvoda, čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda. Značajan uticaj ima i na lokalnu zajednicu, kao prvi zaštićeni proizvod. Sve to doprinosi i ruralnom razvoju i prepoznatljivosti područja", istakla je predsjednica Udruženja, Dragana Milović.

Završen proces registracije

Gatački kajmak iz mješine ima specifičan, mliječno-kiseli i slani ukus. Boja proizvoda je blijedo žuta do žuta u zavisnosti od sastava mlijeka. Miris je prijatan mliječni, intenzivan sa izrazito naglašenim aromatičnim ketonskim notama. Ujednačene je mazive konzistencije

Jedinstven proizvod

Kako je Agroklub već pisao, riječ je o jedinstvenom kajmaku kojeg nigdje na svijetu tako ne prave. Mlijeko koje se koristi za njegovu izradu je pretežno od autohtonog gatačkog govečeta koje je visoke mliječne masti i specifične arome. Kajmak se prvo ocijedi u kacama, a potom premješta u ovčije mješine na dozrijevanje, gdje se razvijaju njegova specifična svojstva koja ga izdvajaju kao unikatan autohtoni proizvod iz gatačke općine.

Pravi se od mlijeka autohtonog gatačkog govečeta

Također, planinsko-mediteranska klima i kraško tlo daju svoj doprinos u stvaranju specifičnog biodiverziteta pašnjaka, čija se aroma i nutritivna svojstva preko mlijeka prenose na kajmak.

Podsjećamo, gatački kajmak iz mješine već je ranije uvršten u prestižni "Slow Food" katalog Riznice ukusa "Ark of taste", čime se dodatno promovira i potiče proizvodnja ovog jedinstvenog proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

Gatački kajmak iz mješine Zaštita porijekla ZOP Dragana Milović Jedinstven kajmak Udruženje proizvođača


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.