Pretraga tekstova
Riječ je o jedinstvenom kajmaku kojeg nigdje na svijetu tako ne prave.
Gatački kajmak iz mješine još jedan je bh. proizvod sa zaštitom oznake porijekla (ZOP). To znači da je on sada zvanično zaštićen pod tim nazivom, što je vrhunac zaštite jednog proizvoda kojim stiče i dodatnu vrijednost na tržištu.
Postupak procesa registracije u Agenciji za sigurnost hrane BiH, realiziralo je Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka, koje je formirano prije tri godine upravo sa ovim ciljem, a u skladu sa Strategijom razvoja općine Gacko za period 2022. - 2028. godine. U tom dokumentu je zaštita ovog tradicionalnog proizvoda navedena je kao jedan od ključnih projekata.
"Zaštitom proizvoda, čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda. Značajan uticaj ima i na lokalnu zajednicu, kao prvi zaštićeni proizvod. Sve to doprinosi i ruralnom razvoju i prepoznatljivosti područja", istakla je predsjednica Udruženja, Dragana Milović.
Gatački kajmak iz mješine ima specifičan, mliječno-kiseli i slani ukus. Boja proizvoda je blijedo žuta do žuta u zavisnosti od sastava mlijeka. Miris je prijatan mliječni, intenzivan sa izrazito naglašenim aromatičnim ketonskim notama. Ujednačene je mazive konzistencije
Kako je Agroklub već pisao, riječ je o jedinstvenom kajmaku kojeg nigdje na svijetu tako ne prave. Mlijeko koje se koristi za njegovu izradu je pretežno od autohtonog gatačkog govečeta koje je visoke mliječne masti i specifične arome. Kajmak se prvo ocijedi u kacama, a potom premješta u ovčije mješine na dozrijevanje, gdje se razvijaju njegova specifična svojstva koja ga izdvajaju kao unikatan autohtoni proizvod iz gatačke općine.
Također, planinsko-mediteranska klima i kraško tlo daju svoj doprinos u stvaranju specifičnog biodiverziteta pašnjaka, čija se aroma i nutritivna svojstva preko mlijeka prenose na kajmak.
Podsjećamo, gatački kajmak iz mješine već je ranije uvršten u prestižni "Slow Food" katalog Riznice ukusa "Ark of taste", čime se dodatno promovira i potiče proizvodnja ovog jedinstvenog proizvoda.
Fotoprilog
Tagovi
Gatački kajmak iz mješine Zaštita porijekla ZOP Dragana Milović Jedinstven kajmak Udruženje proizvođača
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi