Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupreški sir
  • 26.01.2017. 12:00

Kupreški sir nakon domaćeg osvaja strana tržišta

Smail Žilić započeo je proizvodnju Kupreškog sira prije dvije i po godine. Sada ga već izvozi.

  • 1.506
  • 270
  • 0

Prvi kontingent jedinstvenog Kupreškog sira za izvoz u Tursku je spreman, finaliziraju se aranžmani za prodaju u Srbiji i Crnoj Gori, a u izgledu su i pregovori za Albaniju. Kompletna proizvodnja novog u paleti BH Milch sireva - kombinacija kozijeg i kravljeg sira - unaprijed je rezervisana za kupce iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Naime, Agrarno-trgovačka zadruga BH Milch proizvodnju jedinstvenog Kupreškog sira počela je krajem 2014. godine. U svega nekoliko mjeseci značajno su povećali obim proizvodnje i razvili asortiman od pet vrsta sireva, u čemu im je pomogla nabavka laktofriza kroz donaciju Fonda za ljudsku sigurnost Ujedinjenih nacija (UN TFHS), u sklopu projekta "Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10", navode na stranici UN u BiH.

Povećali broj zaposlenih i kooperanata

Zahvaljujući sigurnom otkupu povećali su i broj farmera od kojih otkupljuju mlijeko - sa 15 na 40 te znatno unaprijedili kvalitet mlijeka, a broj zaposlenih sa dvoje na sedam. U okviru istog projekta, Smailu Žiliću i nekim od njegovih kooperanata još jednom su donirani laktofrizi, kante za mlijeko, mljekomjeri i druga oprema, što je omogućilo poboljšanje higijenskih uslova i duže održavanje svježine mlijeka. Proizvodi BH Milcha dobili su i certifikat za HACCP međunarodni sistem osiguranja zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda.

Zadovoljni su i kooperanti. Mirjana i Ivan Kuštro su povratnici u naselje Vrila koji su, kad su počeli raditi sa Žilićem, imali 16 muznih krava.

"Povećali smo fond, trenutno imamo 20 muznih krava, 16 stelnih junica i 40 tovnih bikova. Sad raspolažemo nečim od čega možemo živjeti, a nadamo se i boljoj suradnji", kaže Mirjana.

Jedinstvena kupreška visoravan

Smail Žilić inače je inžinjer agronomije iz Sarajeva, no dane provodi 200 kilometara daleko od doma. Kako kaže, nadmorska visina od 1.200 metara i sastav bilja koje pase stoka na Kupresu nude jedinstvene uslove za stočarstvo i proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda. Kupreška visoravan je obdarena sa 92 ljekovite i aromatske biljke, od kojih su 24 endemske.

Stoga u šali kaže da sir sa začinskim biljem prave tako što kolut sira zakotrljaju sa vrha obližnje planine Stožer - "i šta se do podnožja uhvatilo po njemu - uhvatilo se".

Projekat "Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10" zajednički sprovode agencije UNDP, UNHCR, UNICEF i IOM, u partnerstvu sa Vladom Kantona 10, općinskim vlastima i organizacijama civilnog društva. Projekt finansira UN Fond za ljudsku sigurnost (UN TFHS).

Izvor i foto: http://ba.one.un.org/


Tagovi

Kupreški sir Smail Žilić Bh Milch


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.