Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarstvo
  • 21.03.2018. 18:00

Krenuli s mljekarom od 30 kvadrata, a danas imaju preko 100 zaposlenih

EU i EBRD podržavaju mljekaru u BiH. Prošle godine mljekara Pađeni je uložila više od 1.6 miliona KM u svrhu širenja proizvodnje i počela da otvara laktofriz punktove za prikupljanje sirovog mlijeka.

Foto: Europa.ba
  • 953
  • 136
  • 0

Nenad Vukoje i njegova supruga su počeli sa proizvodnjom jogurta prije 18 godina. Investirali su u veliki kotao i mašinu za punjenje jogurta u čaše, iznajmili mali poslovni prostor od 30 m2 i počeli proizvoditi 150 litara jogurta dnevno.

"Nismo imali radnike, radili su samo članovi porodice. Naporni rad i naša želja za uspjehom su nam pomogli da svake godine povećavamo kapacitet proizvodnje. Opremu smo kupovali korak po korak do 2002. godine i tada smo odlučili da izgradimo novo postrojenje", priča Nenad čija je porodica nastavila da razvija svoje poslovanje i uspješno širi proizvodnju. 

Prošle godine mljekara Pađeni je uložila više od 1.6 miliona KM (odnosno oko 800.000 eura) u tu svrhu i počela da otvara laktofriz punktove za prikupljanje sirovog mlijeka, piše Europa.ba.

EBRD obezbijedila 20 miliona eura kroz kreditne linije

Pađeni su jedno od skoro 60 preduzeća koja su već imala koristi od EBRD-ovog programa sa Evropskom unijom za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (SME) u Bosni i Hercegovini, kako lokalno i regionalno tako i na evropskim i globalnim tržištima.

EU podržava ovaj projekt sa preko 4 miliona eura sredstava koja se koriste za savjetodavne usluge o odgovarajućoj opremi i tehnologijama, kao i za plaćanja poticaja preduzećima nakon uspješnog završetka modernizacije.

EBRD je obezbijedila ukupno 20 miliona eura kroz kreditne linije u bankama učesnicama u programu za dalje kreditiranje preduzeća kao što je Pađeni. Ova sredstva pomažu preduzećima da vrše ulaganja za postizanje usklađenosti sa EU direktivama u oblastima okolinske zaštite, zaštite na radu, kvaliteta i sigurnosti proizvoda.

Poticaj za lokalnu ekonomiju

Uspjeh mljekare Pađeni ima koristi za ukupnu lokalnu ekonomiju. Mljekara sada ima više od 100 zaposlenih i sarađuje sa oko 1.000 poljoprivrednih kooperanata, čime pruža važnu mogućnost zapošljavanja u lokalnom poljoprivrednom sektoru.

Uz100 zaposlenih sarađuju sa oko 1.000 poljoprivrednih kooperanata

"Sva naša tehnička oprema je nova i moderna  – moramo ulagati u nove tehnologije i proizvode da bismo preživjeli na tržištu. Proizvodni ciklus je potpuno zatvoren i neprekidno se prati korištenjem HACCP sistema upravljanja i internih kontrola. Pored naše sopstvene laboratorije, svi naši proizvodi se kontroliraju u ovlaštenim vanjskim laboratorijama", pojašnjava Nenad. 

Zadovoljavaju visoke standarde

Mlijeko i mliječni proizvodi su među najosjetljivijim poljoprivrednim proizvodima i zahtijevaju intenzivnu kontrolu, objašnjava Nenad. Zbog toga dva inženjera poljoprivrede usko sarađuju sa dobavljačima mljekare Pađeni na terenu kako bi osigurali da isporučeno sirovo mlijeko ima odgovarajući kvalitet. Pored toga, četiri tehničara prate proizvodnju kako bi svaki proizvod bio siguran i zadovoljio visoke standarde.

Mljekara Pađeni trenutno prerađuje oko 40.000 litara mlijeka za 30 proizvoda, uključujući i proizvode od kiselog mlijeka (jogurti, namazi), meke sireve, zrele sireve, kao i tradicionalne proizvode (kajmak "iz mješine" ili "torotan" sir).

Iskoristiti prilike za trgovinu sa EU

"Naš plan je da nastavimo sa proširenjem poslovanja, prvenstveno na lokalnom tržištu, ali također i sa susjednim zemljama, EU i drugdje. Za nas je važno da prilagodimo proizvodnju ciljanim tržištima, da pratimo novu potražnju i da se brzo prilagodimo", naglašava Nenad.

U 2017. mljekara Pađeni je planirala povećanje proizvodnje i prodaje za preko 20% i nadmašila je taj cilj za više od 9%. "Ovo je veliki uspjeh za nas. Nastavit ćemo raditi u tom pravcu i uskoro ćemo početi različite nove aktivnosti za osvajanje novih tržišta", dodao je Nenad.

Mljekara trenutno prerađuje oko 40.000 litara mlijeka za 30 proizvoda

Za sada, njihovi mliječni proizvodi se prodaju u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ali je od 2016. preduzeće dobilo dozvolu za izvoz u EU.

"Programi kao što je ovaj EBRD i EU program su veoma važni za naš dalji razvoj. Oni daju poticaj novim ulaganjima i novim tehmologijama, što su ključni elementi za podršku našem poslovanju i ekonomiji naše zemlje", ističe Nenad. 

BiH može poboljšati svoju poslovnu klimu 

Ian Brown, direktor EBRD-ovog ureda u Bosni i Hercegovini ističe kako malim i srednjim preduzećima daju prijeko potreban pristup financijskim sredstvima za neophodna ulaganja kako bi postali konkurentniji. 

"To opet stvara nova radna mjesta i ekonomske mogućnosti. Ovo je jedan od mnogih načina kako EBRD podržava ekonomiju zemlje, što uključuje kako podršku preduzećima tako i investicije u strateške transportne veze", zaključuje Brown. 

Andrea Vera, šef Odjela za ekonomski razvoj, trgovinu, infrastrukturu i prirodne resurse u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, potcrtao je potrebu da Bosna i Hercegovina poboljša svoju poslovnu klimu i stvori mogućnosti za ekonomski oporavak.

"Ovaj program je dio kontinuiranih napora EU da pomogne Bosni i Hercegovini u rješavanju prepreka koje ometaju razvoj malih i srednjih preduzeća, koja su okosnica privrede. Tokom proteklih 15 godina EU je obezbijedila oko 60 miliona eura za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća u zemlji. Uz našu tehničku pomoć i grant sredstva, mala i srednja preduzeća su dobila opipljivu podršku za rast u konkurentnim sektorima kao što su turizam, poljoprivreda i prerada hrane, drvna i metalska industrija", zaključio je. 

 


Tagovi

Mljekarstvo Mljekara Pađeni Otkup sirovog mlijeka EBRD Nenad Vukoje Kajmak iz mješine Torotan sir


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.