• Restrukturiranje Konzuma
  • 15.07.2017. 18:00

Konzumovim dobavljačima isplata u septembru

Dugovanje prema dobavljačima iznosi 80 miliona KM. Dobavljači su zadovoljni dogovorom jer su dobili prave informacije koje će voditi ka sigurnosti poslovanja, a i vraćanju povjerenja.

Foto: Facebook/Konzum Bosna i Hercegovina
  • 550
  • 32
  • 0

Dobavljači "Konzuma" BiH, prema kojima ovaj maloprodajni lanac ima višemilionska dugovanja, početak isplate mogu očekivati od septembra, saopšteno je nakon još jednog zajedničkog sastanka na kojem je prisustvovao i Ante Ramljak, povjerenik "Agrokora".

Dobavljačima je prezentovan plan isplate dugovanja, a prema kojem će dio biti izmiren do kraja godine, a drugi dio u naredne četiri godine uz kamatu od četiri posto, naovde nezavisne.

Mercator preuzima dio poslovnica

Iako je ranije najavljivano kako će slovenački "Mercator" preuzeti sve poslovnice "Konzuma" u BiH, objelodanjeno je da će preuzeti 83 radnje, dok će "Konzum" ostati sa svojih 170 poslovnica, a dvije grupacije će poslovati odvojeno.

Ramljak je rekao da će "Konzum" i "Mercator" poslovati odvojeno, jer su sve analize urađene u proteklih mjesec dana pokazale da je to najbolja i najisplativija solucija.

"Isplate dobavljačima će biti već u rujnu. Vjerujem da ćemo vratiti njihovo povjerenje i da ćemo nastaviti poslovanje", rekao je Ramljak, te dodao da će dio sredstava koja su dobili od Vlade Hrvatske prebaciti u BiH kako bi izmirili dugovanja koja prema dobavljačima iznose 80 miliona KM.

Otpuštanja da, ali ne naglo

Naveo je da neće biti naglog otpuštanja radnika, te da će se nakon smirivanja situacije u "Konzumu" ići u dokapitalizaciju firme. Neće izlaziti s konkretnim podacima koliko prodavnica je neprofitabilno i koliko će biti zatvoreno, jer je u toku analiza koja će biti završena za dva tri mjeseca.

Ramljak je rekao da će "Konzum" i "Mercator" poslovati odvojeno, jer su sve analize urađene u proteklih mjesec dana pokazale da je to najbolja i najisplativija solucija.

"Neophodno nam je restrukturiranje, odnosno smanjenje troškova poslovanja i to se ne svodi nužno na zatvaranje radnji i otpuštanje ljudi. Uradićemo sve da što više ljudi iz tih prodavnica prebacimo na neka druga radna mjesta u okviru grupacije. Što se tiče rentabilnih prodavnica, neke će biti zatvorene jer ćemo time smanjiti troškove zbog ukidanja najma", rekao je Ramljak.

Žele poslovati još uspješnije

Tomislav Bagić, direktor "Konzuma" BiH, kazao je da je pred ovom firmom restrukturiranje i optimizacija prodajne mreže, koju će sprovesti s posebnom socijalnom osjetljivošću.

"Razdvajanje poslovanja očekujem početkom septembra, a cilj je u konačnici zajedno s dobavljačima rasti i poslovati još uspješnije. Zahvaljujem na povjerenju i svim našim kupcima i posebno me raduje što smo našli način kroz koji ćemo im visoku kvalitetu proizvoda i usluga po pristupačnim cijenama, koristeći najbolje svjetske prakse, nastaviti pružati i dalje", rekao je Bagić.

Dobavljači zadovoljni

Adin Fakić, generalni direktor mljekare "Milkos Sarajevo", kazao je kako su dobavljači zadovoljni sastankom jer su dobili konkretne informacije, kao i plan za naredni period, za koji smata da je dobar.

"Nadamo se da će se sve implementirati i prije nego što je planirano, tako da iz te perspektive, kao jedan od najvećih dobavljača i kao domaća kompanija, pozdravljamo što se stvorila mogućnost da dobavljači iz BiH dobiju prave informacije koje će voditi ka sigurnosti poslovanja, a i vraćanju povjerenja", rekao je on.

Foto: Facebook/Konzum Bosna i Hercegovina


Tagovi

Konzum BiH Ante Ramljak Dobavljači Restrukturiranje Konzuma Otkazi u Konzumu Tomislav Bagić Adin Fakić


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi