AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Kontrolisana kafa, jedna baš i nije kvalitetna

Kontrolisana kafa, jedna baš i nije kvalitetna

Kontrola kafe

Kontrolisana kafa, jedna baš i nije kvalitetna

Datum: 08.01.2017. 18:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Od 14 analiziranih uzoraka kafe, jedan nije ispunjavao propisane parametre kvaliteta, navode iz Republičke inspekcije za hranu.

Republička inspekcija za hranu je u cilju kontrole kvaliteta kafe koja se prometuje na tržištu Republike Srpske krajem 2016. godine realizovala monitoring kafe iz maloprodaje. Uzeto je 14 uzoraka sa polica marketa, kako domaćih proizvođača, tako i iz uvoza.

Nakon izvršenih laboratorijskih analiza samo u jednom slučaju je utvrđeno da parametri kvaliteta nisu odgovarali propisanim. S obzirom da je proizvođač sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, informacija o rezultatima analize je dostavljena nadležnoj federalnoj inspekciji, radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Republička inspekcija za hranu prilikom uvoza vrši uzorkovanje kafe i proizvoda od kafe za laboratorijske analize, kod kojih se ispituju parametri zdravstvene ispravnosti i kvaliteta. Takođe, kontroliše se i dokumentacija koja prati pošiljku, te usaglašenost deklaracije sa propisima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

U 2016. godini svi uzorci kafe koji su uzeti u spoljnotrgovinskom nadzoru, nakon izvršenih analiza su ocijenjeni kao zdravstveno ispravni.

Foto: Pixabay/Couleur

Broj pregleda članka: 1382; Uspješnost članka: 69.1

Tagovi: Kontrola, Inspekcija za hranu, RS, Kafa

Ključne riječi članka: kontrolisana, kafa, jedna, bas, i, nije, kvalitetna, kvaliteta


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!