Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aroma dima
  • 26.11.2023. 15:00

Koliko su sigurne arome dima u prehrambenim proizvodima?

Upotrebljavaju se kao poboljšivači okusa raznih proizvoda od mesa, ribe i sira. Mogu se naći i u supama, umacima, pićima, sladoledu, čipsu i slatkišima.

Foto: Depositphotos/milanchikov
  • 128
  • 14
  • 0

Arome dima upotrebljavaju se kao alternativa tradicionalnoj proizvodnji sušenih proizvoda u dugogodišnjoj praksi koja se koristi za očuvanje određenih namirnica kao što su riba, meso, sirevi. U ovom procesu mijenja se okus krajnjeg proizvoda.

Nemaju funkciju konzervisanja

Na tržištu je mnogo prehrambenih artikala kojima se dodaju zbog postizanja određenog okusa, ali one nemaju funkciju konzervisanja pa ih tako pored navedenih možemo naći i u supama, umacima, pićima, čipsu, čak i sladoledu i slatkišima. 

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je procijenila sigurnost osam aroma dima koji su na EU tržištu već 10 godina, a za isto toliko su dobili odobrenje koje je obnovljeno u skladu s važećim zakonodavstvom. 

Zdravstveni rizici

Stručnjaci EFSA-e nisu mogli isključiti zabrinutost na osnovu dostupnih naučnih dokaza u vezi genotoksičnost za bilo koju od osam aroma dima. To je sposobnost hemikalije da ošteti genetski materijal ćelija. Takve promjene ili mutacije genetskih informacija unutar ćelije mogu povećati rizik od razvoja stanja poput raka i nasljednih bolesti. Za ovu vrstu toksičnosti nije moguće definisati siguran nivo.

Zato su EFSA-i upotrijebili novu metodologiju za procjenu podataka i zaključili da šest aroma sadrže genotoksične tvari i stoga izazivaju zabrinutost za sigurnost. Za druge dvije nemaju dovoljno informacija. 

Rješenje je uravnotežena ishrana?

Vjerovatnoća pojave štetnih učinaka na potrošača koji konzumira ovakvu hranu ovisi o različitim faktorima, uključujući genetiku pojedinca i prehrambene navike.

Ovdje treba napomenuti da EFSA nije istražila mogućnost da se takvi štetni efekti pojave kao rezultat konzumiranja ovako aromatizirane hrane. U toj organizaciji imaju konzervativan pristup, a to znači da razmatraju najgore scenarije za procjenu opasnosti i rizika.

Upozoravaju da uravnotežena ishrana smanjuje mogućnost izloženosti riziku od hrane. Korištenje raznolikih namirnica, kao što su meso, riba, povrće, moglo bi pomoći potrošačima da smanje unos štetnih materija. 


Tagovi

EFSA Aroma dima Sigurnost hrane Tržište EU Urvnotežena ishrana Genotoksičnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.