Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje
  • 02.03.2016. 09:30

Kokošja jaja ozbiljno zagađena teškom industrijom

Novo istraživanje pokazalo je da teška industrija poput termoelektrana i željezara u zemljama Balkana uzrokuje zagađenje kokošjih jaja.

  • 2.488
  • 357
  • 0

Novo istraživanje pokazalo je da teška industrija poput termoelektrana i željezara u zemljama Balkana uzrokuje zagađenje kokošjih jaja.

Iz ekoloških udruga iz Zenice i Tuzle upozorili su građane industrijskih gradova u srednjoj Bosni da smanje potrošnju domaćih kokošjih jaja nakon objave rezultata istraživanja koji su pokazali da razine onečišćenja teškim metalima i opasnim postojanim organskim onečišćivačima prelaze granice prihvatljive u Europskoj uniji.

Alarmantne koncentracije organskih onečišćivača

Istraživanje koje je na lokacijama u neposrednoj blizini željezara i termoelektrana provela češka nevladina organizacija Arnika i njeni partneri otkrilo je alarmantno visoke koncentracije postojanih organskih onečišćivača u domaćim kokošjim jajima u neposrednoj blizini industrijskih postrojenja u Zenici i Tuzli.

Riječ je prvenstveno o polihloriniranim dibenzo-p-dioksinima i dibenzofuranima (PCDD/F) i polikloriranim bifenolima (PCBs), spojevima koji nastaju kao rezultat nepotpunog sagorijevanja i ispuštaju se iz termalnih procesa koji uključuju organske spojeve i klor, primjerice kod spaljivanja ugljena.

Kokoši držati u kokošinjcu

"Ove kemikalije se akumuliraju u ljudskom organizmu i vežu se za masnoće u ljudskom tijelu. Na taj način, kontaminacija prijeti u prvom redu djeci. Glavni izvor tog zagađenja su nesumnjivo željezara ArcelorMittal Zenica i termoelektrana Tuzla", komentirao je dr. Jindrich Petrlik, jedan od autora novog izvještaja i stručnjak za postojane organske onečišćivače iz Arnike.

Kako ova dugotrajna kontaminacija predstavlja prijetnju po zdravlje lokalnih zajednica, iz okolišnih organizacija Eko forum Zenica i Centar za ekologiju i energiju Tuzla preporučili su građanima da Izbjegavaju dnevno konzumirati više od dva jaja domaćih kokoši koje se uzgajaju u tom području ili jedno jaje kada je riječ o djeci te da kokoši drže u kokošinjcu.

"Ipak, pravo rješenje je u rukama državnih vlasti. Oni bi trebali nametnuti uvjete za smanjenje zagađenja iz industrije", zaključio je Petrlik.


Tagovi

Teški metali Zagađenje Termoelektrana Kokošja jaja PCB Tuzla Kokošinjci Poliklorirsani bifenoli


Autorica

Mirta Kolar

Više [+]

Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti, danas svestrani istraživački novinar s naglaskom na eko poljoprivredu i zaštitu okoliša.