Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 24.10.2020. 13:10

Klekovača, mastika, travarica...kako se prave?

Specijalna prirodna rakija je proizvod dobijen od prirodnih, vinskih i destilata voćnih plodova koji su aromatizovani i oplemenjeni dodacima biljnog porijekla.

Foto: Petar Ninić (ilustracija)
  • 3.916
  • 82
  • 0

Prirodna rakija je proizvod dobijen destilacijom i pečenjem prevrjele komine ili kljuka od voća ili grožđa, odnosno destilacijom prevrjelih voćnih ili grožđanih sokova i plodova.

Specijalna prirodna rakija je proizvod dobijen od prirodnih, vinskih i destilata voćnih plodova koji su aromatizovani i oplemenjeni dodacima biljnog porijekla kao što su razni plodovi i njihovi dijelovi, aromatično i ljekovito bilje i njihova eterična ulja, macerati i ekstrakti, navodi stručnjak za prehrambenu tehnologiju, Slađana Cvetković.

Kvalitetna rakija od šljiva: Muljanje, temperatura, destilacija

Specijalna prirodna rakija može se proizvoditi i destilacijom šumskih plodova, a to su:

  • klekovača;
  • travarica;
  • brinjevac;
  • anisonka;
  • mastika;
  • orahovača i slično.

Klekovača

Klekovača nije rakija koja se proizvodi samo iz plodova kleke-smreke jer bi bila tako jakog mirisa da se ne bi mogla piti. Zbog toga se koristi kao začin prirodnim rakijama. Pod nazivom klekovača smatra se destilat prevrjele komine voća kome su dodati njeni plodovi, a koji sadrži najmanje 30 vol% alkohola.

Zdravlje iz klekinih bobica ili "kleka kao apoteka"

Kako smo ranije pisali, potrebno je pripremiti prozirnu staklenu bocu u koju ubacimo 15 plodova kleke i prelijemo sa jednim litrom rakije šljive ili jabukovače. Boca treba da stoji na suncu do 40 dana. Povremeno je treba protresti. Rakija od kleke ima specifičnu žutu boju.

Nju treba konzumirati veoma pažljivo u malim količina, u suprotnom može izazvati znatne zdravstvene probleme.

Travarica

Pod nazivom travarica smatra se proizvod dobijen od prirodnih destilata prevrjele komine ili kljuka od voća, odnosno grožđa uz dodatak odgovarajućeg aromatičnog ljekovitog bilja, odnosno njihovih dijelova ili eteričnih ulja.

Od većeg broja trava najčešće se upotrebljavaju menta, majčina dušica, grančice kadulje, vrijes, gorki pelin, kantarion, komorač, anis, kleka. Travarica je aperitivno piće, čiji raskošni miris, pun i harmonični ukus privlače, a kao jedinstveni napitak blagotvorno djeluje na cijeli organizam, ističe ovaj stručnjak.

Anisonka

Anisonka je destilat vina, odnosno destilat kljuka grožđa kome je prije destilacije dodato oko 0,5 kilograma ploda anisa na 100 litara rakije.

Mastika

Mastika je destilat voćne rakije ili komovice kome je prije destilacije dodato pet do 10 kilograma anisa na 100 litara rakije i čiji destilat teče preko smole - mastik ili preko mješavine smole sa cimetom, karanfilićima, korijanderom, korom citrusa i slično. Po završetku destilacije mastike može se dodati šećer, navodi stručnjak prehrambene industrije.


Tagovi

Specijalne rakije Klekovača Destilac Komina Travarica Brinjevac Anisoka Mastika Orahovača


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...