Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velika potražnja
  • 16.03.2022. 10:00

Klas reducirao izvoz brašna - hljeb skuplji

Podatak da je potražnja za brašnom i do tri puta veća od uobičajene, dovodi u pitanje stabilnost i snabdijevenost domaćeg tržišta koje je u ovom trenutku prioritet

Foto: Depositphotos/georgemuresan
  • 105
  • 7
  • 0

Usljed velike potražnje brašna od inostranih i regionalnih kupaca, bh. kompanija Klas odlučila je reducirati, a nekim državama i obustaviti izvoz ove namirnice kako bi osigurala dovoljne količine za domaće tržište. Kako je saopćeno, ova odluka je donesena u cilju stabilnosti i sigurnosti domaćih potrošača.

"Podatak da je potražnja za brašnom i do tri puta veća od uobičajene, dovodi u pitanje stabilnost i snabdijevenost domaćeg tržišta koje je u ovom trenutku prioritet. Prilagođavanje trenutnoj situaciji i sve strožijim ograničenjima uvoza pšenice i ostalih sirovina, bh. potrošači moraju osjećati sigurnost u smislu da će na policama biti dovoljne količine Klasovog brašna", saopćeno je iz  AS Holdinga.

Dodaju kako je primarni zadatak zaštititi građane BiH u uslovima više nego otežane nabavke sirovina kako to, u ovim momentima za svoje domaće potrošače, rade i sve druge evropske i regionalne države.

Zašto je poskupilo domaće suncokretovo ulje - 4,85 KM po litru?

Trenutno se na tržištu pšenice dešava konsolidacija i redefinisanje količina i uslova poslovanja koju iniciraju proizvođači pšenice, pa shodno tome ova bh. kompanija prati situaciju i vrši procjenu stanja zaliha svih sirovina u cilju kontinuiranog i stabilnog snabdijevanja tržišta, naveli su iz  AS Holdinga d.o.o.

Podsjetimo, prošle sedmice je poskupio polubijeli hljeb, ove kompanije, za 0,30 KM, te mu je cijena u prodajnim objektima 1,30 KM. Tada su pojasnili da ih je ekonomičnost poslovanja primorala na korekciju cijena. 

Pekarski proizvodi poskupljuju uslijed rekordno visokih cijena pšenice na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini, koja zajsno s Rusijom snabdijeva skoro trećinu svjetskog izvoza pšenice i ječma.

Jučer su ponovo zabilježena poskupljenja i u prekarama u Republici Srpskoj. Cijene kifla su više za pet feninga, dok je vekna hljeba, bilo rezanog ili onog u komadu, poskupila za 15 feninga. Tako je hljeb ispod sača sa 1,75 otišao na 1,9 KM, bijeli hljeb u komadu sa 1,6 na 1,8, a polubijeli rezani sa 1,6 na 1,75 KM, piše Srpskainfo.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Brašno Pšenica Izvoz brašnja Klas Hljeb Cijene Tržište


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.