• Svinjetina
  • 25.08.2020. 07:30

Kina u julu uvezla rekordnih 430.000 tona svinjetine - cijena za kilogram do 12,5 KM

S obzirom na to da su SAD i Evropa takođe imale obustave ili sporiju proizvodnju, ovaj podatak je stvarno nevjerovatan, rekao je Pan Chenjun, stariji analitičar u Rabobank.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 71
  • 7
  • 0

Kineski uvoz svinjskog mesa u julu je iznosio 430.000 tona i u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i one prije, postigao rekordan iznos, pokazali su carinski podaci. 

Iako izvještaj ne otkriva porijeklo pošiljaka, jedna anonimna mesna industrija otkrila je kako se u junu mesa najviše uvezlo iz Sjedinjenih Država, Kanade, Brazila i Evropske unije, ali da je količina u odnosu na maj bila manja. 

Zbog toga je brojne kineske proizvođače cifra iz jula jako iznenadila, pogotovo zato što je dosta firmi iz mesne industrije zbog korona virusa, ali i afričke svinjske kuge bilo zatvoreno, navodi Reutres.

Ipak smiju graditi farme u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

"S obzirom na to da su SAD i Evropa takođe imali obustave ili sporiju proizvodnju, ovaj podatak je stvarno nevjerovatan", rekao je Pan Chenjun, stariji analitičar u Rabobank.

Veće cijene i strožije kontrole

Cijene domaće svinjetine i dalje su visoke, čak su i porasle početkom jula. Kilogram svinjetine trenutno iznosi oko 12,5 KM ( 51,17 juana). 

Uvoz je od januara do jula dosegao 2,56 miliona tona, što je u odnosu na prijašnje godine nešto više od milion tona. 

Koronavirus pronađen na dasci za rezanje lososa? Kina pooštrava kontrole mesa

Kineske vlasti su u junu zatražile veće kontrole mesa na granici, kao i radnika koji ga prevoze, a strožije mjere nakon što je koronavirus otkriven na smrznutoj hrani usporile su raščišćavanje paketa u lukama. 


Tagovi

Kina Uvoz Svinjetina Rekord Cijene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog klimatskih promjena i naglih oscilacija temperature sve je teže uzgajati sezonsko povrće na otvorenom pa mnogi pribjegavaju upravo proizvodnji u zaštićenim prostorima. S obzirom da i naša Naila Čaušević već drugu godinu ima plastenik,... Više [+]