Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Horizon
  • 01.08.2018. 08:00

Kako spriječiti prevare u prehrambenoj industriji?

Prevaranti prodaju jeftina pića kao visoko kvalitetne brendove, pogrešno označavaju morske plodove kao skuplje vrste i razblažuju masilinovo ulje onima slabijeg kvaliteta.

Foto: Bigstock / Jale Ibrak
  • 434
  • 24
  • 0

Istraživači su došli do zaključka da analizom kriminalnih aktivnosti u vezi sa hranom, mogu predvidjeti što bi moglo biti na meti prevaranata u budućnosti. Naime, prevare u prehrambenoj industriji su česte, a provode se tako što se nekvalitetna hrana namjerno pogrešno označava i prodaje kao proizvod visokog kvaliteta.

Primjer je jeftino konjsko meso, koje se prije pet godina prodavalo kao govedina širom Evrope. Takođe, u jednom istraživanju je utvrđeno da najmanje 14% testiranih uzoraka meda ne ispunjava standarde u čistoći.  To ugrožava i zdravlje potrošača i ekonomsku održivost proizvođača, prenosi Horizon magazine.

Prošle godine 353 izvještaja o nelegalnom pogrešnom označavanju

EU mreža koja se bavi ovim prevarama prošle godine je primila 353 izvještaja o nelegalnom pogrešnom označavanju, dok ih je 2016. bilo drastično manje - 39.

"Gdje god postoji mogućost da netko zaradi novac, očekuje se prevara sa hranom. EU ima neke od najstrožih zakona koji se tiču ove teme, ali mislim da se to dešava više nego što mislimo", rekao je dr James Donarski iz britanske agencije "Fera Science".

Forenzičko računovodstvo i DNK sekvenciranje za otkrivanje prevaranata

Istraživači koriste različite pristupe kako bi otkrili djelovanje prevaranata, ali i kako bi utvrdili što bi moglo biti njihova sljedeća meta. U tu svrhu se koristi i forenzičko računovodstvo. To je sistem ranog upozorenja, koji razmatra gdje postoje ekonomski motivi za prevaru. Osmišljen je u okviru regionalnog projekta "FoodIntegrity". Analizira brojne faktore, kao što su podaci o više od 5.000 proizvoda u više od 200 zemalja, u nastojanju da identificira neobične financijske signale, kao što su nepravilne cijene i količine. 

Tri visoko rizična proizvoda su alkoholna pića, morski plodovi i maslinovo ulje. Prevaranti prodaju jeftina pića kao visoko kvalitetne brendove, pogrešno označavaju morske plodove kao skuplje vrste i razblažuju masilinovo ulje onima slabijeg kvaliteta.

Kao drugi metod koristit će se DNK sekvenciranje. To je napredna tehnika biološke provjere, koja brzo može utvrditi da li su prehrambeni proizvodi izmjenjeni. "Na taj način će se omogućiti brža identifikacija lažnih proizvoda prije nego što preplave tržišta", naglasio je Donarski.

Izazovi u budućnosti

Ono što će biti izazov je očekivani rast proizvodnje hrane. Do 2050. godine prehrambena industrija će morati nahraniti devet milijardi ljudi, a to je veoma privlačno i za kriminalne grupe. Takođe, potrošači očekuju svježe proizvode, nezavisno od godišnjeg doba. To je stvorilo zavisnost od globalnog lanca snabdijevanja. Sve ovo omogućava da lažni proizvodi prođu neprimjećeno, jer prevara ne poznaje granice.


Tagovi

Horizon Prevara Med Govedina James Donarski Forenzičko računovodstvo DNK sekvenciranje 


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.