Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 17.07.2022. 13:30

Kako rukovati hranom u ljetnim mjesecima?

Tokom ljeta treba obratiti pažnju na izbor sirovih sastojaka i hrane koja se priprema, i jednostavnim postupcima pranja i ljuštenja smanjiti rizik od trovanja

Foto: Depositphotos/VitalikRadko
  • 51
  • 4
  • 0

Veliki broj bakterija i virusa ne izazivaju bolest kod ljudi, ali ipak postoji određeni broj "opasnih" mikroorganizama, koji se nalaze u zemljištu, vodi, životinjama. Preko vanjske sredine, u kontaktu sa nosiocima bolesti - ekskreti, preko ruku, rana, mikroorganizmi mogu biti prenijeti na radne površine, krpe za brisanje, pribora, daske za sječenje, te svakim kontaktom mogu da se prenesu na hranu i izazovu trovanje, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu Srbije.

Kako bi se izbjegla mogućnost izazivanja bolesti neophodno je:

  • održavati higijenu svih posuda i površina ruku, svega što dolazi u kontakt sa hranom;
  • pranje ruku toplom vodom i sapunom prije pripreme hrane, u toku same pripreme, sječenja, kuhanja, kao i nakon upotrebe toaleta;
  • detaljno čišćenje i pranje površina i pribora korištenog za pripremu hrane;
  • obezbijediti zaštitu prostora i hranu od insekata, glodara i životinja

Kuhanjem ili pečenjem hrane uništavaju se mikroorganizmi

Sirova hrana, uključujući vodu i led, može da bude zagađena mikroorganizmima i posljedično toksinima. Otporni "filmovi" koje stvaraju određeni mikroorganizmi ili njihovi toksini mogu da se formiraju u oštećenoj i pljesnivoj hrani. Zato tokom ljeta treba obratiti pažnju na izbor sirovih sastojaka i hrane koja se priprema, i jednostavnim postupcima pranja i ljuštenja smanjiti rizik od trovanja hranom.

Također, tokom kuhanja ili pečenja hrane, uništavaju se skoro svi mikroorganizme, te ove postupke treba primjenjivati kada god je to uputno. Držanjem hrane na temperaturama ispod 4°C, rast/umnožavanje mikroorganizama se usporava ili zaustavlja.

Kako skladištiti i čuvati namirnice biljnog porijekla?

Sa hranom i sastojcima treba postupati tako da se:

  • kupuje hrana poznatog porijekla, deklarisana i koja je držana na adekvatnoj temperaturi;
  • nabavlja hrana koja je svježa, bez prisustva oštećenja, buđi ili neprijatnih mirisa;
  • hrana čuva na temperaturi propisanoj na ambalaži proizvoda, a naročiti obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda prije i poslije otvaranja ili manipulacije;
  • dobro opere sva hrana vodom za piće ako se konzumira svježa ili prijesna i da se odvaja prijesna/sirova hrana od kuhane ili pečene hrane;
  • uvijek odvaja sirovo meso (pileće, goveđe, svinjsko, riba) od ostale hrane, naročito neživotinjskog porijekla;
  • koristi poseban pribor i predmeti: noževi, sjeckalice, daska za sječenje za pripremu sirove hrane, od one koja je obrađena toplotom;
  • čuva hrana u posebnim posudama kako bi se izbjegao kontakt sirove i pripremljene hrane;
  • hrana životinjskog porijekla uvijek dobro toplotno obraditi - kuha ili peče;
  • skuhana hrana drži uvijek u frižideru ili kratko na sobnoj temperaturi, van toplih mjesta i izloženih suncu;
  • zagrijava ona količina hrane koja će se utrošiti za jedan obrok;
  • smrznuta hrana odmrzava u frižideru ili odmah kuha i
  • odmrznuta hrana priprema i utroši odmah, nikako je ne zamrzavati ponovo.

Tagovi

Zamrzavanje hrane Čuvanje hrane leti Kuvanje Pečenje Mikroorganizmi Bakterije


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...