Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agencija za sigurnost hrane
  • 16.11.2016. 12:00

Juvitana kašice i sokovi povučeni s bh tržišta

S bh tržišta povučena je i žitna pločica pod nazivom "Voćni mix sa kikirikijem".

Foto: Facebook/Swisslion-Takovo
  • 279
  • 8
  • 0

Prema informaciji koju je Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavila Republička uprava za inspekcijske poslove RS, "Condy BL d.o.o. Laktaši", distributer dječjih kašica i dječjih kašastih voćnih sokova Juvitana, proizvođača "Takovo a.d. Gornji Milanovac", povukao je sve proizvode Juvitana s tržišta.

Prethodno je inspekcijskom kontrolom utvrđeno da su navedeni proizvodi koji su predmet povlačenja zbog nedozvoljene količine ostataka pesticida, ukupno dva uvoza, prosredstvom generalnog uvoznika "Swisslion" d.o.o. Trebinje izravno isporučeni u skladište "Condy BL", odnosno da nisu distribuirani na tržište od strane drugih distributera u Bosni i Hercegovini.

Pojačava se kontrola dječjih kašica i sokova

Republička inspekcija za hranu, koja provodi pregled hrane na carinskim ispostavama, obvezana je da pojača kontrolu proizvoda naprijed navedenog proizvođača, te u slučaju uvoza uzorkuje svaki proizvod Juvitana. Prema informacijama kojima raspolaže Agencija, inspekcije za hranu, koje su u sastavu jedinica lokalne samouprave u RS, u prometu nisu zatekle sporne proizvode.

Pojačani inspekcijski nadzor nad uvozom pošiljki dječjih kašica i sokova također provode federalni sanitarno-tržni inspektori na carinskim ispostavama u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok je provjera prisustva spornih proizvoda u unutarnjem prometu u nadležnosti županijskih, gradskih i općinskih inspekcija.

Podsjećamo, mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini, na temelju obavijesti Agencije za sigurnost hrane, započela su 10. studenoga 2016. godine provjeru prisustva na tržištu BiH dječjih kašica i dječjih kašastih voćnih sokova proizvođača Takovo a.d. Gornji Milanovac, za koje je laboratorijskim analizama u Srbiji utvrđena nedozvoljena količina ostataka pesticida.

Povlači se i žitna pločica "Voćni mix s kikirikijem"

Inspekcijskom kontrolom Inspektorata Brčko distrikta BiH na tržištu je identificiran zdravstveno neispravan proizvod - žitna pločica pod nazivom "Voćni mix sa kikirikijem", proizvođača "GA-ME-HA" Sarajevo, Lapišnica do br. 1, u pakiranju od 80g s rokovima trajanja do 21.1.2017. i 28.1.2017. godine. Uzrok zdravstvene neispravnosti je prisustvo stranog tijela u proizvodu.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je o istom obavijestila mjerodavna inspekcijska tijela Federacije BiH i Republike Srpske od kojih je zatražena provjera prisustva navedenog proizvoda na tržištu za koje su mjerodavni.

Potrošačima koji raspolažu ovim proizvodom preporučuje se da isti ne koriste. Zakonsko pravo na naknadu za povrat proizvoda može se ostvariti povratom subjektu u poslovanju s hranom kod kojega je isti kupljen.

Foto: Facebook/Swisslion-Takovo


Tagovi

Juvitana Pesticidi Dječje kašice Sokovi Povučeno s tržišta Agencija za sigurnost hrane


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.