AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Juvitana kašice i sokovi povučeni s bh tržišta

Juvitana kašice i sokovi povučeni s bh tržišta

Agencija za sigurnost hrane

Juvitana kašice i sokovi povučeni s bh tržišta

Datum: 16.11.2016. 12:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

S bh tržišta povučena je i žitna pločica pod nazivom "Voćni mix sa kikirikijem".

Prema informaciji koju je Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavila Republička uprava za inspekcijske poslove RS, "Condy BL d.o.o. Laktaši", distributer dječjih kašica i dječjih kašastih voćnih sokova Juvitana, proizvođača "Takovo a.d. Gornji Milanovac", povukao je sve proizvode Juvitana s tržišta.

Prethodno je inspekcijskom kontrolom utvrđeno da su navedeni proizvodi koji su predmet povlačenja zbog nedozvoljene količine ostataka pesticida, ukupno dva uvoza, prosredstvom generalnog uvoznika "Swisslion" d.o.o. Trebinje izravno isporučeni u skladište "Condy BL", odnosno da nisu distribuirani na tržište od strane drugih distributera u Bosni i Hercegovini.

Pojačava se kontrola dječjih kašica i sokova

Republička inspekcija za hranu, koja provodi pregled hrane na carinskim ispostavama, obvezana je da pojača kontrolu proizvoda naprijed navedenog proizvođača, te u slučaju uvoza uzorkuje svaki proizvod Juvitana. Prema informacijama kojima raspolaže Agencija, inspekcije za hranu, koje su u sastavu jedinica lokalne samouprave u RS, u prometu nisu zatekle sporne proizvode.

Pojačani inspekcijski nadzor nad uvozom pošiljki dječjih kašica i sokova također provode federalni sanitarno-tržni inspektori na carinskim ispostavama u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok je provjera prisustva spornih proizvoda u unutarnjem prometu u nadležnosti županijskih, gradskih i općinskih inspekcija.

Podsjećamo, mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini, na temelju obavijesti Agencije za sigurnost hrane, započela su 10. studenoga 2016. godine provjeru prisustva na tržištu BiH dječjih kašica i dječjih kašastih voćnih sokova proizvođača Takovo a.d. Gornji Milanovac, za koje je laboratorijskim analizama u Srbiji utvrđena nedozvoljena količina ostataka pesticida.

Povlači se i žitna pločica "Voćni mix s kikirikijem"

Inspekcijskom kontrolom Inspektorata Brčko distrikta BiH na tržištu je identificiran zdravstveno neispravan proizvod - žitna pločica pod nazivom "Voćni mix sa kikirikijem", proizvođača "GA-ME-HA" Sarajevo, Lapišnica do br. 1, u pakiranju od 80g s rokovima trajanja do 21.1.2017. i 28.1.2017. godine. Uzrok zdravstvene neispravnosti je prisustvo stranog tijela u proizvodu.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je o istom obavijestila mjerodavna inspekcijska tijela Federacije BiH i Republike Srpske od kojih je zatražena provjera prisustva navedenog proizvoda na tržištu za koje su mjerodavni.

Potrošačima koji raspolažu ovim proizvodom preporučuje se da isti ne koriste. Zakonsko pravo na naknadu za povrat proizvoda može se ostvariti povratom subjektu u poslovanju s hranom kod kojega je isti kupljen.

Foto: Facebook/Swisslion-Takovo

Broj pregleda članka: 152; Uspješnost članka: 10.6

Tagovi: Pesticidi, Sokovi, Agencija za sigurnost hrane, Juvitana, Dječje kašice, Povučeno s tržišta

Ključne riječi članka: juvitana, kasice, i, sokovi, povuceni, s, bh, trzista, dječjih, juvitana, sokova, proizvođača, proizvoda, kašica, hrane, tijela, tržištu, prisustva, sigurnost, bosne, hercegovine, dječjih kašica, sigurnost hrane, mjerodavna inspekcijska tijela, kašastih voćnih sokova, dječjih kašastih voćnih, sigurnost hrane bosne


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!