Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje gljiva
  • 21.06.2019. 18:00

Jestive pečurke i njihove opasne dvojnice

Nakon majskih kiša, jun je obilježilo toplo vrijeme i to je pečurkama u prirodi izuzetno pogodovalo. Osim opasnosti u branju, treba obratiti pažnju i na kupovinu gljiva na pijacama, jer su se trovanja ranijih godina događala nakon što bi na pijacima bile kupljene otrovne pečurke za koje su prodavači tvrdili da su jestive!

Foto: Depositphotos/NataliiaMelnyc
  • 14.576
  • 104
  • 0

Berači pečuraka su veoma aktivni od kako je počelo lijepo vrijeme, pa su se i određene količine našle u prodaji na pijacima. Ipak, nijedna sezona ne prođe, a da nije došlo do greške, pa su pojedinci ili čitave porodice završile u bolnici zbog trovanja. Zašto se to događa, objašnjava Dragić Tomić, predsjednik Gljivarskog društva Valjevo iz susjedne Srbije.

"Ova godina je zbog vremenskih uslova specifična jer zbog obilnih kiša i sada dosta sunca ima mnogo vrsta pečuraka i u prirodi i na pijaci. U prirodi ih je još više, a kada je mnogo gljiva, više je i trovanja. Najčešće trovanje u valjevskom kraju je sa zavodnicom koja se zamijeni sa lisičarkom jer su donekle slične," kaže Tomić. 

Ne truju se početnici

Ono što je zanimljivo, ističe Tomić je što se gljivama ne truju početnici u branju ili pravi poznavatelji gljiva, već oni koji gljive godinama skupljaju na određenim mjestima i koji su sigurni u sebe.

"Mnogi berači gljiva nisu educirani na pravi način i smatraju da su sigurni, jer pečurke beru na jednom određenom prostoru. Međutim, u tome je velika zabluda i opasnost, jer jedne godine na tom mjestu mogu biti jestive, a neke naredne otrovne gljive, tu nema pravila. Druga zamka u koju berači upadaju zbog loše edukacije je to što u prirodi jestive gljive imaju svoje dvojnice. Ako neko misli da ih može detektirati po boji šešira, može se i prevariti, jer je to promjenjljvo i delikatno čak i za vrsne poznavatelje," naglašava Tomić. 

Zavodnica - otrovna (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo) 

Gljive imaju "dvojnice"

"Zelena pupavka je vrlo otrovna i njeno konzumiranje dovodi do smrtnog ishoda," upozorava Tomić i dodaje da je ona vrlo česta na našem području. Umjesto jestive zelene zeke, vrlo lako se može ubrati zelena pupavka. Česta, kobna zamjena su i divlji šampinjoni i pupavka, koji su isti kada se pogledaju odozgo. Ali, pupavka uvijek ima bijele listiće, a šampinjoni nikada nemaju bijele već su u mladosti oni prvo rozikasti, a sa starošću polako tamne i budu kao čokolada.

Nema mnogo otrovnih vrsta pečuraka, ali ni jestivih

Na pijacama se prodaje i biserka koja je jestiva i vrlo ukusna, ali ima i dvojnika, to je gljiva panterovka i ona je smrtno opasna i sa kojom se lako može zamijeniti. Nažalost, najveći broj sakupljača i onih koji ih prodaju nemaju nikakvog obrazovanja u ovom području.

"Sve se svodi na prenošenje saznanja sa koljena na koljeno i uči po pričama starijih. Najveća je greška i ujedno zamka to što se prenose iskustva za prepoznavanje po boji šešira što je inače najvarijabilniji dio i osobina kod gljiva," kaže Tomić, dodajući da kod nas, ipak, nema preveliki broj otrovnih, ali ni jestivih gljiva.

Jestive lisičarke rastu ispod lišća, dok slične otrovne zavodnice, kojima je već bilo trovanja i prethodnih godina, rastu busenasto na panjevima. Rudnjača koja je jestiva, pak, miješa se sa ušiljenom otrovnom pupavkom. Za one koji ne znaju, vrlo rizične su biserke jer se lako mogu zamijeniti sa vrlo otrovnim panterovkom. "Kod panterovke, međutim, meso je uvijek bijelo, dok kod biserke pocrveni," objašnjava Tomić. 

Posebno se upozorava na zelenu pupavku, vrlo opasnu gljivu koja raste na svim mjestima i čija je smrtonosna količina tek 20 grama. "Što se tiče zelene pupavke, ja ne bih objašnjavao kako ona izgleda, jer ako netko ne zna kako izgleda zelena pupavka, on ne treba sakupljati gljive u prirodi," kaže Tomić. 

Zelena pupovka - otrovna (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo) 

Kupci tvrde da znaju šta kupuju

Osim opasnosti u branju, kako upozorava Tomić, treba obratiti pažnju i na kupovinu gljiva na pijacama, jer su se trovanja ranijih godina događala nakon što bi na pijacima bile kupljene otrovne pečurke za koje su prodavači tvrdili da su jestive!

Kupci gljiva na pijacama su podijeljeni i dok jedni kažu da ih kupuju, jer smatraju da znaju razliku između otovnih i jestivih, drugi su ih zbog straha prestali koristiti bez obzira što vole jela od pečuraka. Ima i onih koji kupuju samo "sigurne" zeke, jer ih prepoznaju.

"Prodavače pečurki na pijacama službeno niko ne kontrolira," naglašava Tomić.

"Događalo se i da kupimo pečurke pa ih bacimo, ako primjetimo da ima nekih nejestivih. Treba biti izuzetno oprezan pri kupovini," savjetuje Tomić.

Lisičarka - jestiva (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

Zakonom neregulirano područje i bez kontrole

Berači ne trebaju sakupljati gljive koje su mlade, i nisu otvorene, jer se tada mogu zamijeniti sa nekom nejestivom ili otrovnom vrstom. Treba ih prije svega pustiti da dođu u stadij zrelosti. Prezrele gljive takođe ne treba brati, one nisu za jelo, a potrebno je da ostanu u prirodi.

"Tko može da ih skuplja i ko kontrolira ubrane gljive, tko može da ih prodaje na pijaci, to je potpuno slobodno. Prodaju gljiva može spriječiti samo komunalna inspekcija ako prodavače uoči na mjestu koje nije dozvoljeno za trgovinu. Neophodno je zato sistemsko uređenje ovog područja kao što je to slučaj sa drugim proizvodima na pijaci," smatra Tomić.

Podsjećamo, 2009. godine pečurkama sakupljenim u prirodi otrovalo se 25 osoba u susjednoj Srbiji, a dvije žene i jedan mlađi muškarac životom su platili greške prilikom branja gljiva. U sva tri slučaja smrt je nastupila uslijed konzumiranja zelene pupavke. Tomić upozorava građane da budu vrlo oprezni i za svaku dilemu potraže savjet gljivarskog društva.


Tagovi

Gljive Otrovne gljive Zelena pupavka Pečurke Gljivarsko društvo Valjevo Berači pečuraka


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.