Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kava od ječma
  • 21.12.2019. 08:00

Ječam sve češća zamjena za crnu kavu?

Povijest ječmene kave traje dvije hiljade godina. Grci i Rimljani pili su je da bi što bolje iskoristili svoje fizičke i mentalne sposobnosti, a danas se ona često koristi u prehrani profesionalnih sportaša.

Foto: Pixabay/NickyPe
  • 1.431
  • 37
  • 0

Tijekom Drugog svjetskog rata i godinama kasnije, kava od ječma i kava od cikorije postali su najpopularnija pića u Evropi. Obje su se koristile kao zamjena za kavu, u to vrijeme skupu i teško dostupnu namirnicu. U Italiji, kava od ječma postala je vrlo popularno piće, a trenutno u toj zemlji djeluje više desetaka kompanija koje ju proizvode. Zahvaljujući svojoj reputaciji "zdravog napitka" jer ne sadrži kofein, upotreba takve kave konstantno raste, osobito u Njemačkoj. 

Proizvodnja je jednostavna. Ječam se peče, melje i kuha kao i obična kava. Predstavlja alternativu kod ljudi koji ju zbog zdravstvenih problema ne žele piti, ne vole klasičan miris kave ili jednostavno izbjegavaju korištenje kofeina u prehrani.

Treba napomenuti kako je osnovni sastojak ječmene kave, zapravo ječmeni slad koji sadrži B vitamin, a posebno B12 koji je jako važan u prehrani vegetarijanaca i vegana. Ova vrsta kave preporučuje se ljudima koji imaju povišen kolesterol, probleme s probavom, tjeskobom i visokim krvim tlakom.

Prednosti ječmene kave

  • Ječmena kava bogata je škrobom pa ovaj napitak može predstavljati zdrav međuobrok. 
  • Ne sadrži kofein i zato je dobra za ljude koji imaju problema s probavnim smetnjama, visokim krvnim tlakom ili nestanicom.
  • Sadrži male količine silicija i zbog toga je lako probavljiva.

Treba napomenuti da ječmena kava sadrži gluten pa se zbog toga ne preporuča ljudima koji boluju od celijakije.

Ovaj se napitak može pripremiti koristeći iste strojeve kao i za espresso ili kavu (mocha), ili na tradicionalan način kod kuće, razrjeđivanjem granula ili praha s vrelom vodom.

Ječmenu kavu smiju piti djeca i trudnice. Kod djece se čak i preporuča zbog velike nutritivne vrijednosti, a stručnjaci tvrde da je bolje popiti nju s mlijekom nego razne čokoladne napitke.

Kako napraviti kavu od ječma kod kuće?

Ječam u zrnu stavite na tavu koja ima poklopac, pržite ga na laganoj vatri te povremeno protresite, sve dok ne potamni. Prženi ječam otklopite i ostavite da se ohladi. Zatim ga pretresite u mlinac za kavu i kratko meljite

Ako ga želite napraviti kao crnu kavu (tradicionalan način s vrelom vodom) sameljite sitnije i finije (ali ne presitno, poput brašna), a ako ćete ju raditi pomoću aparata za kavu, možete ju samljeti grublje. Na 1 dl vode optimalno je 8 g mljevenog ječma. 


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ječam Kava Ječmeni slad Kofein Italija Recept Kava od ječma B12


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas