Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Epidemija
  • 18.01.2025. 14:00

Je li epidemija bakterijom E. coli povezana s lukom iz McDonald'sovog burgera?

Portalima kruže informacije da je luk iz McDonald'sovog burgera u Sjedinjenim Američkim Državama vjerovatno izvor zaraze bakterijom Escherichia coli. Je li to istina i prijeti li i nama opasnost od epidemije?

Je li epidemija bakterijom E. coli povezana s lukom iz McDonald'sovog burgera?
Foto: shutterstock/Fierman Much
  • 74
  • 46
  • 0

Američki McDonald's se krajem prošle godine našao uslijed zdravstvene krize. Prema navodima portala, ali i prvim informacijama američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), vjerovatno je luk u njihovim burgerima povezan s epidemijom bakterije Escherichia coli zbog koje je hospitalizirano više desetaka osoba, među kojima je jedna i umrla.

Riječ je o bakteriji koja može izazvati zdravstvene probleme poput grčeva u stomaku, dijareje (proljeva) i povraćanja koji obično traju tri do četiri dana. Dok se većina oboljelih oporavi bez komplikacija, kod nekih može doći do ozbiljnijih problema.

S obzirom na to da ova globalna kompanija posluje i Htvatskoj, nameće se pitanje ugrožava li ovaj slučaj i naše potrošače koji su česti gosti u susjedstvu? U provjeru se dao portal foodfacts.news

"McDonald's Hrvatska pažljivo bira sve dobavljače kako bismo našim gostima osigurali visokokvalitetne proizvode", rekli su nam kratko iz predstavništva McDonald'sa u Hrvatskoj.

Slučaj zatvoren i saniran

U Hrvatskoj, ističu, sarađuju s lokalnim dobavljačem Fragaria koji ispunjava stroge standarde kvalitete i sigurnosti hrane.

Upućuju nas također na službenu stranicu McDonald's Corporate koja sadrži detaljne informacije o navedenoj temi za američko tržište.

McDonald'sov direktor za utjecaj u Sjevernoj Americi Michael Gonda i glavni direktor lanca snabdijevanja Cesar Piña podijelili su 3. decembra sljedeću internu poruku na službenoj stranici: "Centar za kontrolu bolesti (CDC) i FDA potvrdili su da su njihove istrage vezane uz E. Coli u McDonald'su zatvorene. CDC je također potvrdio da nije bilo novih bolesti povezanih s potrošačima koji jedu u McDonald'su nakon naše brze i odlučne akcije 22. oktobra 2024. kada smo uklonili narezani luk iz pogođenih restorana, zaustavili distribuciju nasjeckanog luka na pogođenom području te zbog velikog opreza privremeno zaustavili prodaju Quarter Pounder hamburgera na pogođenom području".

To, dodaju, pojačava važnost njihovih vrijednosti, posebno u brzom djelovanju kako bi učinili pravu stvar i uvijek stavljali ljude na prvo mjesto.

"Iako je problem u potpunosti obuzdan i svi su kontaminirani proizvodi povezani s ovim problemom uklonjeni iz našeg snabdjevnog lanca od 22. oktobra 2024., sada se slučaj može klasificirati kao zatvoren i saniran", stoji u objavi službene američke stranice.

Luk se smatra vjerovatnim izvorom zaraze

Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kažu da se, prema izvoru koji se nalazi na službenim stranicama FDA, radi o epidemiji koja se odvijala krajem prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama (bilo je obuhvaćeno 14 država SAD-a) i koja je po njihovom službenom stavu završena.

"Na temelju epidemioloških podataka i podataka praćenja, narezani luk koji je prethodno posluživan u McDonald's Quarter Pounder burgerima vjerojvtan je izvor zaraze", navode iz HAPIH-a.

Naknadno uzorkovani uzorci nisu bili pozitivni na bakteriju E. coli, poručuju iz HAPIH-a

Međutim, dodaju, rezultati mikrobioloških analiza uzoraka povučenog luka, kao i uzorci iz okoliša od jednog proizvođača luka, iako pozitivni na bakteriju E. coli, nisu se podudarali sa sojem koji je izoliran tokom epidemije i kod bolesnika s kliničkim simptomima. Dodatno, naknadno uzorkovani uzorci nisu bili niti pozitivni na bakteriju E. coli.

Kako saznajemo, povezanost s narezanim lukom utvrđena je na temelju epidemiološkog istraživanja i pretraživanja dokaznih materijala što je u ovom slučaju bio intervju s oboljelim osobama, od kojih je 99 posto izjavilo da je konzumiralo hranu u McDonald'su, a njih se 75 posto prisjetilo specifičnog menija koji su jeli, dok se njih 63 posto sjećalo da je u meniju bilo svježeg narezanog luka.

"S obzirom da je zadnji slučaj bolesti zabilježen 21. oktobra 2024., na temelju mikrobioloških rezultata i epidemioloških istraživanja, ova epidemija se smatra završenom", ističu.

34 osobe zatražile ljekarsku pomoć, a jedna osoba umrla

Iz HAPIH-a izvještavaju da simptomi infekcije spomenutom bakterijom obično započinju do devet dana nakon konzumacije kontaminirane hrane.

Osim već navedenih uobičajenih simptoma, u nekim se slučajevima može javiti krvavi proljev koji može dovesti do ugroze života, zatajenja bubrega (poznat i kao HUS = hemolitički uremijski sindrom), povišenja pritiska, kroničnih oboljenja bubrega i neuroloških problema.

"U ovoj epidemiji zabilježeno je 104 slučaja oboljenja ljudi, od čega je 34 zatražilo ljekarsku pomoć, a nažalost jedna je osoba preminula", komentiraju stručnjaci iz HAPIH-a.

Prema njihovim riječima, proizvođač spornog luka Taylor Farms napravio je dobrovoljni opoziv ovog proizvoda krajem oktobra 2024. Proizvod je, osim u Mc Donald'sove restorane, distribuiran i nekim drugim kupcima koji se bave ugostiteljskim uslugama.

Alma Bunić: Nema zdrave i nezdrave hrane već samo one koju treba manje ili više konzumirati

U Hrvatskoj se, napominju, nije koristio luk spomenutog proizvođača (Taylor Farms), koji je, kako je rečeno, proveo postupke uklanjanja mogućeg izvora s tržišta. "Stoga, nije vjerovatno da bi kod nas bilo oboljelih ljudi", poručuju.

Šta možemo zaključiti?

Iako se luk smatra vjerovatnim uzrokom epidemije bakterijom E. coli, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je on izvor zaraze. Posebno jer se rezultati mikrobioloških analiza uzoraka povučenog luka, kao i uzorci iz okoliša od jednog proizvođača luka, iako pozitivni na bakteriju E. coli, nisu podudarali sa sojem koji je izoliran tokom epidemije i kod bolesnika s kliničkim simptomima što znači da informacija nije u potpunosti provjerena.

No, svi kontaminirani proizvodi povezani s ovim problemom uklonjeni su iz snabdjevnog lanca od 22. oktobra 2024., a zadnji je slučaj bolesti zabilježen 21. oktobra prošle godine, pa se ova epidemija smatra završenom. Također, iz HAPIH-a ističu da nema razloga za strah da će se u Hrvatskoj pojaviti slična situacija jer se ne koristi luk spomenutog proizvođača.


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Mc˙Donalds Epidemija Bakterija E. coli Burger Luk HAPIH FDA CDC


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/